Turska osudila izjave izraelskog ministra o promjeni statusa quo u Al-Aksi

U potpunosti odbacujemo sve izjave izraelskog ministra o izmjeni statusa quo u Al-Aksi. Te izjave su pokazatelj njegove nakaradne koncepcije, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske

Vlasti Republike Turske osudile su inicijativu izraelskog ministra javne sigurnosti za promjenu aktuelnog stanja u kompleksu Al-Akse u okupiranom Istočnom Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

"U potpunosti odbacujemo sve izjave izraelskog ministra o izmjeni statusa quo u Al-Aksi. Te izjave su pokazatelj njegove nakaradne koncepcije", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske.

Iz Ministarstva u Ankari također upozoravaju da bi pokušaji promjene stanja i ugrožavanja pravnog i historijskog statusa Jerusalema mogli izazvati nove tenzije i nemire u regiji.

Turska je osudila i nerede koje su u kompleksu Al-Akse izazvali fanatični jevrejski doseljenici tokom proteklog Kurban-bajrama, kada je povrijeđeno više Palestinaca.

"Izraelske vlasti trebaju odustati od ilegalnih aktivnosti na području okupirane palestinske zemlje i izbjegavati neodgovorne poteze i retoriku kojima izazivaju dodatne tenzije", navodi se u saopćenju iz Ankare.