Turska prestala kupovati iransku naftu

Neimenovani zvaničnik je kazao kako Ankara poštuje američke sankcije Islamskoj Tepublici, ali ih ne odobrava.

Turska je početkom maja potpuno prestala uvoziti iransku naftu, kako bi poštovala američke sankcije, premda ih ne odobrava, rekao je turski zvaničnik.

"Kao strateški saveznik Sjedinjenih Američkih Država, poštujemo sankcije", kazao je zvaničnik, želeći ostati neimenovan, na margini posjete Washingtonu, gdje boravi u pratnji zamjenika turskog ministra vanjskih poslova Yavuza Selima Kirana.

Administracija Donalda Trumpa ponovo je uvela američke sankcije protiv Irana, nakon što je prije godinu dana napustila međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Te sankcije posebno zabranjuju uvoz iranske nafte, a odnose se i na sve zemlje koje je nastave kupovati.

Spor oko kupovine S-400

Za osam država, među kojima je Turska, ali i Kina, Indija i Japan, u početku je postojalo izuzeće, kako bi mogle kupovati iransku naftu, ali nakon 2. maja ono nije obnovljeno.

Kada je objavljeno da neće biti iznimki, činilo se kako se Ankara tome neće pokoriti.

"Nećemo prihvatiti jednostrane sankcije i nametanje načina na koji ćemo uređivati odnose sa susjedima", rekao je tada turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Ali, Turska je ipak 2. maja prestala uvoziti iransku naftu, ustvrdio je turski zvaničnik.

Tursko je izaslanstvo Trumpovu administraciju podsjetilo na brojne sporove koji narušavaju odnose između dviju saveznica u NATO-u, počevši od Ankarine kupovine ruskih sistema odbrane S-400.

Amerikanci osuđuju tu akviziciju, koja je u toku, i prijete da, s jedne strane, neće Turskoj dostaviti svoje borbene avione F-35, za koje je Turska također počela proces nabavke, a s druge strane, nametnut će ekonomske sankcije Ankari, piše Al Jazeera Balkans.

Ostaje dogovor s Moskvom

"Taj je sporazum sklopljen", rekao je u srijedu u Washingtonu novinarima zamjenik turskog ministra vanjskih poslova, potvrdivši kako se njegova država neće odreći ugovora s Moskvom.

Turska Vlada je američkoj administraciji predložila osnivanje zajedničke tehničke radne grupe kako bi se umirila bojazan SAD-a koji sumnja da tehnologija kojom su opremljeni sistemi S-400 služi samo za prikupljanje tehnoloških podataka o vojnim avionima NATO-a te da bi im Rusija na taj način mogla pristupiti.

"Još čekamo odgovor na prijedlog o tehničkoj komisiji", rekao je turski zvaničnik.