Turska raspoređuje plaćenike iz Sirije u Nagorno-Karabah

Nagorno
Stotine plaćenika iz sirijskih oružanih frakcija bliskih Turskoj uključile su se u borbe između Azerbejdžana i Armenije, tvrdi 'Wall Street Journal'.

 

Stotine sirijskih plaćenika koje je angažirala Turska raspoređene su u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, tvrdi Wall Street Journal (WSJ), pozivajući se na izvore koji učestvuju u slanju sirijskih boraca.

U izvještaju Wall Street Journala se navodi da su se "stotine plaćenika iz sirijskih oružanih frakcija bliskih Turskoj uključile u borbe između Azerbejdžana i Armenije", kao i da se još stotine pripremaju da idu na liniju fronta u Nagorno-Karabah, prenosi Tanjug.

Na osnovu informacija iz izvora povezanog sa sirijskim oružanim frakcijama koje podržava Ankara, navode da je do sada već poginulo oko 200 sirijskih boraca, pa se mnogi nastoje vratiti u Siriju.

'Sve veći broj žrtava'

Isti izvor navodi da sirijski plaćenici pristaju angažirati se u borbama za honorar od oko 2.000 dolara, ali da je broj žrtava među njima sve veći.

Pozivajući se na informacije američkog Ministarstva odbrane, WSJ tvrdi da je Turska do sada poslala već blizu 5.000 plaćenika iz Sirije i u Libiju.

Ankara je odbacila optužbe da šalje plaćenike u Nagorno-Karabah.