Turska spašava turističku sezonu: Testovi na koronu će se raditi na licu mjesta

turska
Rezultate će ponuditi u roku od dva sata, a turisti će se moći testirati kad god žele

Prvi centri za testiranje na Covid-19 bit će otvoreni na aerodromima u Istanbulu, mediteranskom ljetovalištu Antaliji, zapadnoj provinciji Izmir i odmaralištu Dalaman, dok će na ostalim aerodromima biti uspostavljeni do 15. jula, prenosi turski "Daily Sabah".

Test, koji će koštati 15 eura, rezultate će ponuditi u roku od dva sata, a turisti će se moći testirati kad god žele, dodao je ministar.

Žele turiste nazad

Nakon što je turizam širom svijeta zaustavljen zbog pandemije koronavirusa, a broj zaraženih u Turskoj opada, ova zemlja se želi vratiti turizmu izdajući, između ostalog, certifikate za kompanije koje su poduzele potrebne korake protiv širenja virusa.

Kako je saopćeno iz Ministarstva kulture i turizma Turske, zajedno s ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušoluom (Cavusoglu), vodilo je intenzivne diplomatske aktivnosti kako bi pomoglo povratak turista. 

Dokumenti s informacijama o zdravstvenoj infrastrukturi, pripremama i mjerama u turističkim područjima poslani su u 100 zemalja iz kojih Turska privlači najviše turista,  a u Antaliju su pozvani ambasadori 60 zemalja i predstavnici medija.

- Turska nastavlja slijediti svoj cilj da do 2023. godine privuče 75 miliona turista godišnje i ostvari od turizma prihode u visini od 65 milijardi dolara i to će postići – saopćeno je.

Pad nakon rekordne godine

Zbog pandemije, broj stranaca koji su posjetili zemlju smanjio se za 66,35 posto u periodu januar - maj na godišnjem nivou, pokazuju podaci Ministarstva kulture i turizma.

Turska je tokom prvih pet mjeseci ove godine primila više od 4,2 miliona stranih posjetilaca, a u mjesecima potpunog zastoja u zemlji je zabilježen pad od 99,2 posto, prenosi Biznisinfo.ba.

Prošle godine, u tu zemlju je ušlo više od 45 miliona stranaca, što je najveći broj ikad zabilježen.