Turska: Večeras počinje trodnevni policijski sat

asd
U Turskoj večeras u 19 sati, po lokalnom vremenu, stupa na snagu policijski sat koji će trajati tokom vikenda, kada se u toj zemlji obilježava 23. april, Dan nacionalnog suvereniteta i dana djeteta

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske proslijedilo je uredima guvernera 81 turskog grada odluku o policijskom satu povodom ovog državnog praznika.

Prema odluci, policijski sat bit će na snazi petak, subotu i nedjelju. Započet će večeras u 19 sati, a biti okončan u ponedjeljak u 5 sati.

Pravila tokom policijskog sata objavljena su u ranijoj odluci koju je objavilo Ministarstvo a koja se odnosi na dvosedmično zatvaranje.

Vikendom, između 10 i 17 sati građani će moći posjetiti najbližu tržnicu, prodavnicu povrća, mesnicu i prodavnicu suhog voća, osim osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina, te pod uslovom da se ne koristi automobil.

U odluci je, također, navedeno da sve zvanične ceremonije povodom obilježavanja praznika trebaju biti održane uz maksimalno poštivanje mjera fizičke distance.Preporučeno je i da se sve ostale aktivnosti, u okviru obilježavanja praznika, u što je moguće većoj mjeri organizuju u online okruženju. Osobe uključene u organizaciju aktivnosti obilježavanja praznika izuzete su mjere zabrane kretanja.