Turski ambasador u BiH posjetio Srebrenicu: Mjesto koje treba da bude primjer suživota

Home

Turski ambasador u BiH posjetio Srebrenicu: Mjesto koje treba da bude primjer suživota


Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić primio je danas ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koca i tom prilikom poručio da su razgovarali o infrastrukturnim projektima, kao što je asfaltiranje puteva, izgradnja infrastrukturnih objekata, ali i otvaranju novih radnih mjesta.

Grujičić je izrazio čast i zadovoljstvo jer su danas u sjedištu srebreničke opštine ugostili turskog ambasadora i delegaciju koji su došli da posjete Srebrenicu i upoznaju se sa novim općinskim rukovodstvom.

"Ono što Srebrenicu veže sa državom Turskom jesu donacije koje su bile u prošlosti, odnosno pomoć koju je Turska usmjeravala prema Srebrenici, stanovništvu u poljoprivredi i raznim infrastrukturnim projektima i ta saradnja će, kako smo sada dogovorili, biti još pojačana u smislu da se stvori bolji ambijent, bolji uslovi za život svih Srebreničana koji ovdje žive", istakao je Grujičić nakon sastanka sa Kocom.

 

Saradnja za dobrobit svih u Srebrenici

Podsjetio je da je "ovo stanovništvo pretrpilo najviše gubitaka u svakom smislu" i naglasio kako su "zaslužili da imaju bolji život u Srebrenici".

"Svima nama je cilj da zadržimo ovo stanovništvo i da im stvorimo bolje uslove, da žive od svog rada. U tom smislu, s ambasadorom smo razgovarali o budućim projektima koji će biti usmjereni na, prije svega, razvoj poljoprivrede, jer mi u Srebrenici imamo potencijala da se time bavimo. Ono što već imamo, da unaprijedimo kroz razne pogone za preradu. Dostavit ćemo konkretne prijedloge. Imamo pripremljene te projekte, ideje koje su od vitalnog značaja za Srebrenicu", naglasio je Grujičić.

Tokom sastanka razgovarano je i o infrastrukturnim projektima, kao što je asfaltiranje puteva i izgradnja infrastrukturnih objekata.

"Svu svoju saradnju ćemo usmjeriti prema građanima Srebrenice kroz konkretne projekte, a to je otvaranje novih radnih mjesta", kazao je Grujičić.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o izgradnji sportske hale u Srebrenici, o čemu je, kako je Grujičić kazao, turskom ambasadoru i delegaciji predočeno idejno rješenje tog projekta i njegovi detalji.

"Ambasador je preuzeo na sebe da ponovo pokrene tu inicijativu, da se vidi dokle se stiglo sa tim projektom. Mi imamo već lokaciju, imali smo nekih spornih pitanja oko imovinskih odnosa. Završit ćemo to u veoma kratkom roku", dodao je načelnik opštine Srebrenica.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc je nakon sastanka sa Grujičićem kazao da je povod posjete Srebrenici bio susret sa novoimenovanim rukovodstvom opštine.

"Za Tursku je veoma važno da se BiH očuva kao jedinstvena država, država u kojoj je prisutan suživot, u kojoj je održiv, i da se očuva teritorijalni integritet vaše države. S tim u vezi, kada je u pitanju Srebrenica, to je posebno mjesto gdje je potvrđen zločin genocida, gdje je stalno prisutan podsjetnik da taj genocid ne treba da se ponovi. Srebrenica je mjesto koje treba da bude primjer za razvijanje suživota, za održavanje stabilnosti i mira, ekonomskog prosperiteta i razvoja u svakom pogledu", poručio je Koc.

Ambasador je kazao kako je sa načelnikom Grujičićem, u ugodnom razgovoru, razmijenio mišljenja o mogućnostima koje Turska može da pruži u smislu razvoja različitih vrsta pomoći i realizacije projekata.

 

Fatiha za žrtve genocida

Prije sastanka sa rukovodstvom opštine Srebrenica, ambasador Koc i njegova delegacija su posjetili mezarje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari gdje su položili vijenac i proučili Fatihu za sve žrtve genocida u Srebrenici.

Nakon toga, delegacija predvođena ambasadorom Kocom je obišla Spomen sobu u Fabrici akumulatora u neposrednoj blizini Memorijalnog centra. Zgradu iz predratnog doba koristio je holandski bataljon UNPROFOR-a kao svoje sjedište 1994. i 1995. godine. To je mjesto gdje su Srebreničani u julu 1995, u vrijeme kad se odvijao napad VRS-a na Srebrenicu i kad je počinjen genocid nad Bošnjacima, mislili da će naći spas, ali koje je za većinu njih postalo mjesto na kojem su proživjeli posljednje trenutke života.

Ambsador Koc i njegova delegacija posjetili su i novootvoreni muzej holandskog bataljona, odnosno stalnu postavku "Srebrenički genocid - neuspjeh međunarodne zajednice".

Ambasador je tokom boravka u Srebrenici posjetio i poslovnicu Ziraat Bank.

Tokom dana, delegacija turske ambasade u BiH predvođena ambasadorom Kocom posjetit će i Bratunac gdje će se, između ostalih, sastati i sa federalnim ministrom za raseljene i izbjegle osobe Edinom Ramićem.

 

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Objavio: Wed, 05/04/2017 - 13:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top