Pompeo: Tursko testiranje S-400 je zabrinjavajuće

SAD je jasno stavio do znanja Turskoj da Washington želi da se Ankara suzdrži od korištenja sistema S-400.

Američki državni sekretar Mike Pompeo zabrinjavajućim smatra to što Turska testira sistem protivzračne odbrane S-400 koji je kupila od Rusije, ali je dodao da su u toku razgovori Washingtona i Ankare kako bi to pitanje bilo riješeno, prenosi Aljazeera Balkans.

Pompeo je istakao da su Sjedinjene Američke Države jasno stavile do znanja Turskoj da Washington želi da se Ankara suzdrži od korištenja sistema S-400, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

"Da, to je zabrinjavajuće", rekao je Pompeo na pitanje da prokomentira izvještaje da su turski borbeni avioni F-16 u ponedjeljak letjeli iznad Ankare, kako bi testirali ruski odbrambeni sistem.

Zahlađenje odnosa
Odnosi Turske i SAD-a su zahladili nakon što je Ankara kupila od Rusije sistem S-400.

SAD je zbog toga obustavio prodaju borbenih aviona F-35 Ankari, a Washington je upozorio Tursku i na moguće sankcije, navodeći da ruske rakete nisu kompatibilne sa odbrambenim sistemom NATO-a.

Visoki zvaničnik State Departmenta rekao je prošle sedmice da Turska treba da se "otarasi" S-400, kako bi popravila stvari.

Ranije ovog mjeseca predsjednici SAD-s i Turske, Donald Trump i Recep Tayyip Erdogan usaglasili su se da od nadležnih ministara i savjetnika za nacionalnu sigurnost zatraže da rade na rješavanju pitanja sistema S-400.