Tužilaštvo BiH istražuje eventualni nestanak papira za glasačke listiće

Iz Tužilaštva BiH potvrđeno je da se istražuje eventualni nestanak papira za štampanje glasačkih listića iz skladišta Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

"Postoji predmet u radu i vrše se provjere", naveo je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić u pisanom odgovoru.

Nedavno je objavljeno da Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući prema nalogu Tužilaštva BiH, istražuje nestanak desetak tona papira, koji je namijenjen za štampanje glasačkih listića.

Ova istraga dolazi nakon objave revizorskog izvještaja o radu CIK-a u kojem su revizori utvrdili da je popisna komisija konstatirala da je koristila podatke o težinama i dimenzijama s naljepnica na originalno zapakovanim paletama, dok je na 14 paleta, koje su otvorene i korištene, stanje evidentirano na osnovu postojeće skladišne evidencije i propratne dokumentacije.

Revizori su zaključili da se na ovaj način ne može pouzdano utvrditi tačna težina, odnosno količina papira, u paletama, piše Srna.

U izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH za CIK navodi se da popisna komisija CIK-a nije mogla utvrditi stvarnu količinu papira sa vodenim žigom, jer Komisija ne posjeduje vagu.

"S obzirom na to da je u skladišnoj evidenciji kao jedinica mjere za papir naveden kilogram, a da Komisija ne posjeduje vagu, nije vršena provjera količine papira u skladištu. S obzirom na to da se već duži niz godina zalihe papira u skladištu akumuliraju, a imajući u vidu činjenicu da je papir roba koja vremenom gubi na kvalitetu, potrebno je, prilikom planiranja nabavke papira, koja se sprovodi svake dvije godine, uzeti u obzir i postojeće zalihe u skladištu", navedeno je u izvještaju.

Na upit Srne u vezi s eventualnim nestankom papira za štampanje glasačkih listića ni SIPA ni CIK BiH nisu odgovorili.