Tužilaštvo BiH nakon posjete ambasadora Ukrajine: Aktivno radimo na slučaju "Ikona"

Sastanak
Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, na današnjem sastanku sa ambasadorom Ukrajine u BiH Vasiljem Kiriličem, razgovarala je o aktivnostima koje tužilaštvo provodi u predmetu u javnosti poznatom kao “Ikona”.

 

Tadić je ovom prilikom upoznala Kiriliča da je već poduzeto više aktivnosti iz nadležnosti Tužilaštva BiH, te da je potrebno da institucije od kojih je zatražena međunarodna pravna pomoć, što prije odgovore na zahtjev.

"Tokom razgovora sa tužiteljicom Tadić upoznat sam sa činjenicom da Tužilaštvo aktivno radi na slučaju "Ikona", kratko je prokomentirao Kirilič.

Također, na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana BiH na ratištu u Ukrajini.

Tokom sastanka je istaknuto da Tužilaštvo BiH i Javno tužilaštvo Ukrajine, imaju potpisan Memorandum o razumijevanju još 2008. godine i da su do sada imali dobru saradnju koja će se nastaviti i u budućnosti.

Podsjećamo, ranije danas Kirilič je boravio u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH, gdje je pred šeficu bh. diplomatije Biseru Turković iznio niz zamolbi u vezi s ikonom koja je izazvala međunarodni diplomatski skandal.

Ovom prilikom je ambasador Kirilič je insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.