Tužilaštvo BiH objavilo detalje o hapšenju pukovnika Oružanih snaga BiH

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA-e, na području Sarajeva, lišili su slobode Ramiza Mićivodu (1969.) aktivnu vojnu osobu Oružanih snaga BiH u činu pukovnika, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je lišen slobode u okviru predmeta na kojem rade Tužilaštvo BiH i SIPA a odnosi se na krivičnoi djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. KZ BiH.

"On se tereti da je, u svojstu aktivnog pripadnika OS BiH u činu pukovnika, zloupotrijebio svoj službeni položaj i ovlaštenja, te od osoba koje se bave poljoprivredom, nezakonito tražio i dobio novac, kako bi omogućio navedenim osobama, da za svoje aktivnosti, koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga BiH", saopćili su.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni, u dva navrata, dolazeći sa svojim vozilom, izvan službenih objekata i prostorija, od navedenih osoba tražio i primio novac, kako bi iskoristio svoj položaj i pogodovao im u korištenju navedenog vojnog zemljišta. 

U predmetu je ostvarena saradnja sa bataljunom Vojne policije OS BiH, a o provedenoj aktivnosti informirano je Ministarstvo obrane BiH.

Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Izvor: