Tužilaštvo BiH objavilo detalje optužnice protiv dvije osobe zbog ratnih zločina na području Teslića

.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dvije osobe za ratne zločine na području Teslića 1992. godine.

 

Zločini se odnose na ubistvo šest žrtava, kao i teška zlostavljanja više desetina osoba nezakonito zatvorenih u objektu u mjestu Pribinić kod Teslića.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

Dragana Babića, zvanog "Brćo" ili "Vodnik", rođenog 1967. godine u Tesliću, državljanina BiH;

Milivoja Maletića, zvanog "Šnjegotinac", rođenog 1966. godine u Čelincu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS, optuženi Babić u svojstvu upravnika objekta, kao i pripadnika Vojne policije, a optuženi Maletić u svojstvu stražara u zatvoreničkom objektu u Pribiniću, tokom 1992. godine postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme sukoba.

Oni su optuženi da su lično, kao i sa drugim osobama, sudjelovali u ubistvima, mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima, nanošenju teških fizičkih i duševnih ozljeda, mučenjima na izrazito ponižavajuće načine i držanju u nečovječnim uslovima najmanje 110 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, većim dijelom civila, kao i ratnih zarobljenika koji su se nalazili u zatvaranju u navedenom objektu u blizini Teslića.

Počinjeni zločini rezultirali su smrću 6 osoba, tri žrtve bošnjačke i tri žrtve hrvatske nacionalnosti od kojih ni jedno ubistvo nije počinjeno vatrenim oružjem, već je smrt nastupila usljed teških zlostavljanja i fizičkih ozljeda. Zlostavljanje zatvorenika, u velikom broju slučajeva, rezultiralo je teškim fizičkim ozljedama, višestrukim lomovima kostiju i teškim fizičkim oštećenjima čije posljedice su kod žrtava i danas vidljive.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 57 svjedoka, od kojih dva svjedoka uz mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 90 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.