Tužilaštvo BiH uključeno u istragu o nabavci respiratora

tuzilastvo
Tužilaštvo BiH uključilo se u istragu oko nabavke 100 respiratora putem firme ”Srebrena malina, plaćenih 10,5 miliona KM, saznaje BHRT. Ovo je odlučeno nakon operativnog sastanka u prostorijama SIPA-e.

 

Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti direktora SIPA-e Đuro Knežević, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlić, te predstavnici Agencije za javne nabavke BiH.

Iz Agencije za javne nabavke pokrenuli su još jedan monitoring u vezi s nabavkom respiratora, u namjeri preventivnog djelovanja u sprečavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, a s obzirom na to da je, prema mišljenju javnosti, riječ o jednoj od trenutno
najvažnijih nabavki, saopšteno je iz te agencije.

Podsjetimo, poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice uvoznik je 80 respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH. Najavljeno je da uskoro stiže još 20 respiratora.

Vrijednost ugovora od 10,5 miliona KM.

Ovo je rezultat pritiska javnosti, u čemu je prednjačio Nezavisni blok Senada Šepića, koji je tražio procesuiranje aktera ove afere ali koji poziva i na usvajanje Zakona o nadzoru javnih nabavki kao moguću preventivnu metodu i transparentniji odnos.  

Šepic: Zbog afere "srebrenih respiratora" usvojiti zakon o nadzoru javnih nabavki