Tužilaštvo HNK-a istražuje uprave i odbore Aluminija

Podsjećamo, jedan od zaključaka sastanaka vezanih za sudbinu Aluminija je i taj da krivci za stanje u preduzeću moraju odgovarati, a to je i na pressici rekao i čelnik HDZ-a BiH

''Županijsko tužiteljstvo Mostar već postupa u više slučajeva prijava i formiranih predmeta, a u vezi poduzeća Aluminij d.d. Mostar, te odbacujemo sve prigovore o političkom utjecaju na ovo tužiteljstvo'', saopćeno je iz Ureda glavnog županijskog tužitelja povodom, kako se navodi, medijskih saopžćenja i izjava datih s više adresa, udruženja i pojedinaca radiosarajevo.ba

''Pojedini predmeti su u ovom tužiteljstvu formirani na temelju prijava uposlenih djelatnika, članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju Izvješća Financijske policije F BiH i Udruge malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar. Neki od ovih predmeta su u fazi istrage, a na njima radi više tužitelja i postupanje u ovim predmetima, zbog njihove složenosti, zahtijeva duži rad i provođenje više istražnih radnji, te određenih vještačenja'', navodi se u saopćenju.

Ističe se kako se trenutno u radu u tužiteljstvu nalazi šest predmeta, od kojih su dva predmeta zaprimljena u posljednjih mjesec dana, a podnositelji ove dvije prijave su članovi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u pet slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnositelji prijave i oštećeni.

''Tužiteljstvo HNŽ, u skladu sa svojim mogućnostima, postupa u svim gore navedenim predmetima, te također poziva sve subjekte (sindikat i dr.) da tužiteljstvu dostave informacije i dokaze o eventualnim nezakonitim radnjama i njihovim počiniteljima, kako bi tužiteljstvo provelo sveobuhvatnu istragu i provjeru svih tih navoda, te utvrdilo eventualne počinitelje tih kaznenih djela'', navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, jedan od zaključaka sastanaka vezanih za sudbinu Aluminija je i taj da krivci za stanje u preduzeću moraju odgovarati, a to je i na pressici rekao i čelnik HDZ-a BiH rekavši kako će se istražiti oni koji su izvlačili novac iz mostarske tvornice koja je ugašena prote sedmice.