Tužilaštvo KS će hitno reagovati zbog diplome Sebije Izetbegović? - Nije mogla upisati postdiplomski studij shodno prosjeku ocjena

asd
Obrazlažući ovaj zahtjev, zastupnica NIP-a Danijela Kristić na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS obrazložila je da je provjerom Rektorata i nadležne kantonalne inspekcije do sada utvrđeno nekoliko nepobitnih činjenica

Na jučerašnjoj sjednici klub Naroda i pravde zatražio je, a Skupština KS podržala da se od Tužilaštva KS zatraži da što prije izvrši provjere navoda da direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nije u skladu sa zakonom položila ispite na postdiplomskom studiju, te da je krivotvorila indeks Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Ova incijativa je usvojena sa 21 glas „za“.

U zaključcima stoji:

Zatraženo je i da Tužilaštvo KS hitno, putem međunarodne pomoći zatraži provjeru vjerodostojnosti indeksa, s obzirom da se iz do sada prikupljenih i objavljenih informacija može osnovano zaključiti da postoji sumnja u počinjenje krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja.

Obrazlažući ovaj zahtjev, zastupnica NIP-a Danijela Kristić je na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS kazala je da je provjerom Rektorata i nadležne kantonalne inspekcije do sada utvrđeno nekoliko nepobitnih činjenica.

Između ostalog, pomenula je da Izetbegović nije imala uslove za upis na postdiplomski studij shodno prosjeku ocjena na Medicinskom fakultetu.

-Također, Zagrebački univerzitet u svom odgovoru Rektoratu Sarajevskog univerziteta nije mogao potvrditi vjerodostojnost indeksa koji je priložen kao dokaz da je navedena osoba u Zagrebu položila 10 ispita. Ovakvo stanje je također utvrđeno provjerom Kantonalne inspekcije Kantona Sarajevo. Da su stvari upravo ovakve potvrdila je i sama direktorica KCUS-a, odgovorajući na upite medija, rekavši da nikada nije polagala ispite postdiplomskog studija u Zagrebu, navela je Kristić zahtjeve Kluba.

Kako je dalje dodala, imajući u vidu sve to, te da je da je Skupština nadležna za visoko obrazovanje, činjenice da je najveći finansijer KCUS-a Sarajevo, a shodno nejasnoćama, u NiP-u smatraju da Tužilaštvo KS mora hitno reagovati.

-Ovakav zahtjev Skupštine KS prema Tužilaštvu je neophodan s obzirom da Tužilaštvo do sada nije, iz potpuno nerazumljivih razloga, po službenoj dužnosti formiralo predmet i krenulo u provjere. Potvrda dostupnih navoda u javnosti dovodi do nemjerljive štete po kredibilitet Univerziteta u Sarajevu kao i do upitnosti diploma na Medicinskom fakultetu, s s obzirom da student polažu ispite pred osobom koja nema zakonske uvjete da bude professor, navodi se u zaključcima NiP-a koje je iznijela Kristić na današnjoj sjednici Skupštine KS.

Image
gr