Tužilaštvo KS nije saslušalo ključne aktere afere KCUS: Sebija ni poslije četiri mjeseca nije dala iskaz tužiocima

asd
Predmet o dešavanjima u KCUS-u formiran 5. aprila, izjave dalo svih 17 anesteziologa, ali ne i šefica Odjela za anesteziju

Tužilaštvo Kantona Sarajevo već četiri mjeseca nije saslušalo ključne aktere afere u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koja se odnosi na pismo ljekara ove medicinske ustanove i probleme u liječenju Covid pacijenata, saznaje „Avaz“.

Potpisali pismo

Ova pravosudna institucija, kako je zvanično i saopćeno, formirala je još 5. aprila predmet koji se odnosio na pismo ljekara KCUS-a o upotrebi uvezenih kineskih respiratora u ovom kliničkom centru i drugim problemima u funkcioniranju Covid odjela.

Otad do danas iskaze je dalo 17 anesteziologa koji su potpisali pismo u kojem su ukazali na to da se respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina", korišteni u KCUS-u, ne mogu upotrebljavati za specifično respiratorno patološko stanje Covid pacijenata.

Tužilaštvo KS je nakon toga počelo s provjerama je li došlo do teških posljedica po zdravlje i život kod pacijenata liječenih u KCUS-u, kao i drugih problema u funkcioniranju Covid odjela.

Međutim, ni četiri mjeseca kasnije, kako nam je iz Tužilaštva KS potvrđeno, iskaze nisu dale Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, i Amela Katica-Mulalić, šefica Klinike za anesteziologiju ove zdravstvene ustanove.

- Obavještavamo Vas da navedene osobe do sada nisu saslušane u sklopu predmeta koji navodite - odgovoreno je iz Tužilaštva KS na upit „Avaza“.

Njih su dvije, osim Nermina Granova, bile ključne osobe koje su donosile odluke o liječenju oboljelih u Covid centrima, na što su u pismu upozorili i anesteziolozi.

Nemar u liječenju

Osim toga, nedavno su Tužilaštvu KS protiv Izetbegović i Katica-Mulalić podnesene i krivične prijave zbog nemara, kako je navedeno, u liječenju pacijenata Seada Palića i Atifa Hote, koji su preminuli u KCUS-u. Ove prijave podnio je advokat Damir Koldžo.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nedavno su, prema naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izuzeli i dokumentaciju o liječenju svih pacijenata u KCUS-u. Skoro tri mjeseca traje izuzimanje dokumentacije.  Pitanje je šta Tužilaštvo KS čeka.

Problemi s kisikom

Još nije poznato je li iz KCUS-a izuzeta i kompletna dokumentacija koja se odnosi na navode članova porodica da je ova zdravstvena ustanova falsificirala dokumentaciju umrlih pacijenata s ciljem da se zataška istina o načinu njihove smrti.

Pitanje je zašto Tužilaštvo KS nije odmah u aprilu izuzelo svu dokumentaciju iz Covid odjela o problemima s kisikom i instalacijama.