Tužilaštvo KS zatražilo produženje pritvora Srećku Trifkoviću

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo zatražilo je produženje pritvora za Srećka Trifkovića, osumnjičenog da se može dovesti u vezu sa ubistvima dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehović i Davora Vujinovića, dok je odbrana zatražila prebacivanje nadležnosti na Sud BiH ili da se prijedlog za pritvor odbaci kao nedopušten.

Pritvor je predložen iz istih razloga kao i prvi put, tj. zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, prikriti dokaze, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Trifković je pred Sudom BiH, u predmetu “Volan”, optužen zajedno s još 23 osobe zbog sumnje da se radi o organizovanoj grupi u vezi s krađom automobila, krijumčarenjem, daljom prodajom, izmjenom oznaka, iznuđivanjem otkupa i rastavljanjem dijelova ukradenih vozila zbog dalje prodaje. U tom slučaju je pušten da se brani sa slobode.

Odbrana osumnjičenog Trifkovića je predložila da se Kantonalni sud u Sarajevu oglasi nenadležnim i predmet ustupi Sudu BiH ili da se prijedlog za pritvor odbaci kao nedopušten ili odbije kao neosnovan.

Članice advokatskog tima Nina Kisić i Tatjana Savić su navele da se predmet treba prebaciti u nadležnost državnog pravosuđa zbog nezakonite neažurnosti u istrazi.

"Iz dosadašnjeg toka istrage jasno je da se istraga neažurno provodi", stoji u pisanom podnesku.

Kao razloge za odbacivanje prijedloga, advokatica Kisić je navela da osumnjičenom nije omogućeno da se izjasni o činjenicama i dokazima koji ga terete, nije saslušan na okolnosti u vezi s navodnom krađom vozila Seat, a saslušan je, po ocjeni odbrane, na pogrešne okolnosti.

"Odbrana se već bavila pitanjem neefikasnosti istrage u ovom predmetu. Tužilaštvo je u svom prijedlogu pobrojalo brojne dokaze koje je prikupilo i koji očigledno ničim ne ukazuju na bilo kakvo učešće Trifkovića u djelu za koje se sumnjiči, ali je Tužilaštvo propustilo da opiše dokaze koji Srećku Trifkoviću idu u prilog, a naročito je izbjeglo da ukaže na sopstvene propuste u istrazi", navela je Kisić.

U podnesku je odbrana postavila pitanja zašto Trifkoviću nikada nije uzeta "parafinska rukavica" niti je izvršen pretres objekata u kojima boravi, te zašto nije vještačeno ni vozilo "čija krađa je navodno pokušana".

"Osumnjičeni je u vezi s ovim predmetom tri puta privođen i dva puta puštan na slobodu, pa ta njegova puštanja na slobodu nisu izazvala narušavanje javnog reda i mira", rekla je odbrana.

Kantonalni sud će naknadno donijeti odluku, javio je BIRN BiH.