Tužilaštvo RS-a ne zna šta će sa prijavom koju je predsjednik RS-a podnio protiv sebe

Home

Tužilaštvo RS-a ne zna šta će sa prijavom koju je predsjednik RS-a podnio protiv sebe


Dodik je u novembru 2015, kao privatno lice, podnio tužbu Okružnom tužilaštvu Banjaluka protiv sebe, kao predsjednika RS, s ciljem da se na sudu razjasni njegova odgovornost za afere s kojima ga povezuje opozicija, poput Pavlović i Bobar banke, Birača, Boske. Za svjedoke je predložio Dragana Čavića, Mladena Bosića, Branislava Borenovića, Vukotu Govedaricu. 

Tužioci u Republici Srpskoj ni nakon više od godinu dana ne znaju šta će s prijavom koju je predsjednik RS Milorad Dodik podnio sam protiv sebe.

- U narednom periodu, tužilac koji je zadužen sa ovim predmetom, nakon što uradi detaljnu analizu, odlučiće koje će dalje mjere i radnje preduzimati – kaže za „EuroBlic“ Dragica Tojagić, rukovodilac opštih i administrativnih poslova Posebnog odjeljenja Tužilaštva RS, u kome je završio ovaj predmet.

U opozicionim krugovima nisu iznenađeni otezanjem u donošenju tužilačke odluke.

- Za Dodika nema suda, jer su svi sudovi njegovi – kaže zamjenik šefa Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić.

Miroslav Brčkalo smatra da se kratkoročno može smatrati da je Dodik ovim potezom imao koristi.

- Međutm, on će dugoročno morati dati odgovore na mnogo ozbiljnija pitanja. Mi smo kao stranka publikovali knjigu sa 150 afera aktuelne vlasti u RS, a u međuvremenu se javljaju nove afere i sprema nova knjiga. Dodik i njegovi saradnici će jednog dana morati da podnesu izveštaj, samo je pitanje kada će zaživjeti pravna država – kaže Brčkalo.

Naime, Dodik je u novembru 2015, kao privatno lice, podnio tužbu Okružnom tužilaštvu Banjaluka protiv sebe, kao predsjednika RS, s ciljem da se na sudu razjasni njegova odgovornost za afere s kojima ga povezuje opozicija, poput Pavlović i Bobar banke, Birača, Boske. Za svjedoke je predložio Dragana Čavića, Mladena Bosića, Branislava Borenovića, Vukotu Govedaricu...

Međutim, ovaj predmet se potom preselio u tadašnje Specijalno tužilaštvo RS, da bi završio u Republičkom tužilaštvu RS nakon što je Specijalno preimenovano u njegovo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

- Posebno odeljenje je u punom kapacitetu počelo da radi trećeg januara ove godine, kada su na dužnost stupila još tri tužioca. U 2016. odjeljenje je radilo sa tri tužioca, i to isključivo na predmetima koji su zahtjevali hitnost u postupanju, odnosno na pritvorskim predmetima – kaže Dragica Tojagić.

(Izvor: Slobodna-bosna.ba)

Objavio: Pon, 23/01/2017 - 20:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top