Tužilaštvo traži isključivanje sudije Antonettija iz odlučivanja u slučaju Karadžić

Haški tužioci zatražili su od predsjednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Theodora Merona da isključi sudiju Jean-Claudea Antonettija iz odlučivanja o zahtjevu Odbrane Radovana Karadžića da se iz žalbenog postupka isključe sudije Meron i William Sekule

Tužilaštvo je od Merona zatražilo da isključi sudiju Antonettija u slučaju da vijeće formirano 17. oktobra odluči da sudija Antonetti ipak ima nadležnost odlučivanja.

U svom podnesku Tužilaštvo navodi da “sudija Antonetti nema nadležnost nad Karadžićevim zahtjevom za isključenje predsjednika Merona i sudije Sekulea”.

Tužilaštvo smatra da su ranije Antonettijeve odluke jasan “stav koji odražava njegovu netrpeljivost prema predsjedniku Meronu”.

“Štaviše, sudija Antonetti ne samo da je voljan nego i odlučan da odlučuje o zahtjevu iako bi bio izuzet od toga po vlastitom ‘Antonettijevom testu’”, navodi se u podnesku Tužilaštva.

Predsjednik Mehanizma Meron ranije je formirao petočlano sudijsko vijeće koje će odlučivati o Antonettijevim nadležnostima u ovom slučaju.

Karadžić je ranije zatražio da se sudija Sekule isključi iz žalbenog postupka s obzirom da je prethodno bio u vijećima koja su donijela presude u predmetima protiv Vujadina Popovića i ostalih te Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici.

Prema Karadžićevom podnesku, sudija Sekule djeluje pristrasno zbog svojih ranijih odluka.

Karadžić je u istom podnesku zatražio da predsjednik MMKS-a Meron – koji se ranije povukao iz žalbenog postupka po istom osnovu – ne imenuje svoju zamjenu, kao i da ne imenuje zamjenu za sudiju Sekulea.

Meron je, nakon povlačenja, kao zamjenu imenovao sudiju Ivu Nelsona de Caires Batista Rosu.

Karadžić je novi podnesak naslovio na sudiju Jean-Claudea Antonettija.

Sudija Antonetti je prvo donio odluku da se u predmetu protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića iz žalbenog postupka isključe sudije Meron, Carmel Agius i Daqun Liu zbog percepcije pristrasnosti.

Antonetti je odluku donio kao “najiskusniji sudac” s obzirom da se podnesak odnosio na Merona.

Nakon što se Meron povukao iz predmeta “Karadžić” i imenovao svoju zamjenu, sudija Jean-Claude Antonetti također je zatražio da se njemu dozvoli da imenuje zamjenu u predmetu “Karadžić”.

Meron je ovaj zahtjev kolege Antonettija odbacio kao neosnovan.

Karadžić i Mladić su u odvojenim prvostepenim presudama Haškog tribunala proglašeni krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, a Mladić na doživotnu zatvorsku kaznu. Obojica su uložila žalbe.