Tužilaštvo USK istražuje legalnost prihvatnih centara za migrante u Bihaću

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona istražuje da li je izdavanje dozvola za rad migracionih centara u Bihaću bilo zakonito. Ovu informaciju potvrdio je vijećnik Grada Bihaća Sej Ramić koji je donio poziv za davanje iskaza.

Kako je rekao Ramić, predmet je formiran po službenoj dužnosti, a vodi ga tužilac Tužilaštva USK Adnan Tulić.

Vijećnik Ramić se već duži period glasno bunio protiv odluke vlasti da Bihać bude odgovoran za smještaj migranata. Optužio je Ministarstvo sigurnosti, Vijeće ministara i Predsjedništvo da provode zločin protiv USK, a naročito Bihaća. Optužio je i Vladu USK i gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da se prodaju IOM-u.

"IOM ne kontroliše kretanje migranata, mogu se zateći u bilo koje doba na ulicama grada. Operativni štab je dao ultimatum da sve ono što je preko broja kapaciteta bude vraćeno u Sarajevo. Na onih 100 migranata što su odvezli u Hadžiće, došlo je sigurno 500 novih migranata. Gdje s njima? Koja je to brojka kritična, a već prelazi 10 posto stanovništva? Da li vlada i gradonačelnik razmišljaju o posljedicama? Spominje se proširenje Bire i stavljanje Robota na raspolaganje! Spominje se lokacija Škafe na Kamenici i Jas Comerca u Pritoci!? Šta je ograničenje broja migranata? To je ulaz u grad i izlaz iz njega koje će kontrolirati migranti! Zašto se prepustilo IOM-u da upravlja našim životima? Je li to vrijedno svakodnevnih trauma naših građana, jedne saonice i vozilo komunalnog, malo led rasvjete? Većina građana ne želi migrante u gradu! Čak 700 krivičnih djela, samo 15 procesuirano?", kazao je ovaj vijećnik.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ranije je kazao kako nisu oni doveli migrante u Bihać, već su došli nepozvani.

"Grad Bihać od izvršne vlasti ima dva komunalna i dva građevinska inspektora, nema svoju vojsku i nema apsolutnu nikakve ingerencije nad kantonalnom policijom, nema nikakve nadležnosti i resurse u rukama da može istjerati migrante ili spriječiti njihov dolazak. Pobogu, ni čitav MUP USK to ne uspijeva. Ko je imalo upućen zna da na to ničim nismo utjecali, da smo se našli na njihovoj ruti. Jesmo li već zaboravili da su se prošle godine u ovo doba oni jednostavno pojavili pred Pedagoškim fakultetom, u Gradskom parku i građevini Doma penzionera, da nam je cilj bio samo da ih maknemo s ulica. Od tada traje naša borba da državne institucije koje su osnovane baš za takve pojave počnu raditi svoj posao, u prvom redu Ministarstvo sigurnosti BiH unutar kojeg je Služba za poslove sa strancima i Granična služba", kazao je Fazlić.

Podsjetio je kako je Grad Bihać proteklu godinu "bezbroj" puta pisao svim nivoima te da su održali niz beskorisnih sastanaka u Sarajevu i Bihaću, ali da vlasti nisu ništa učinile. Također, o problemu je razgovarano i sa stranim diplomatama, ali efekta nije bilo.

"Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, premijer Vlade Federacije, članovi Predsjedništva nisu nas čak ni posjetili uprkos svim našim pozivima. Situacija u Bihaću nije puno drugačija od istog perioda prošle godine. Grad nije više sigurno mjesto, a policija USK je nedovoljno kapacitirana. Postoje određeni, neadekvatni i nesretno locirani privremeni smještaji, samo kako migranti ne bi boravili na javnim i privatnim površinama. Bihać ne posjeduje baš nikakvu imovinu iskoristivu za privremeni smještaj migranata i izbjeglica", kazao je gradonačelnik ranije. 

Podsjetio je kako je Vlada USK još u prošlom sazivu donijela odluku za Medeno polje, ali da to još nije realizirano. U Borićima borave isključivo porodice s djecom (trenutno 150 osoba), u Biri uglavnom muškarci srednje životne dobi (trenutno blizu 2.000 osoba), a u privatnim smještajima niko ne zna tačan broj. 

Istakao je kako su Borići imali saglasnost isključivo za ulaganja, ali da za korištenje nemaju nikakvu saglasnost i da će o tome odlučiti Gradsko vijeće. Bira nema nikakvu saglasnost ni dozvolu i poručio je da će učiniti sve da se dislocira. 

U međuvremenu, gradonačelnici, načelnici i izaslanici 12 gradova i opština iz cijele Bosne i Hercegovine potpisali su svečanu izjavu o pomoći ovom gradu koji trenutno strahuje od novog vala migranata.