Tužiteljica pojasnila kako je osumnjičeni iskorištavao činjenicu da su osobe poginule u holokaustu, kako bi dolazio do nekretnina

.
Tužilac je dodao da je osumničeni Ibrišimović upoznat s djelima šta mu se stavlja na teret

 

U Kantonalnom sudu u toku je ročište za određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima Amiru Ibrišimoviću, Ismetu Hamziću i Emiru Kukiću koji su uhapšeni u akciji SIPA-e pod imenom “Square”.

Postupajući tužioci KTKS predložili su Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima Amiru Ibrišimoviću, Ismetu Hamziću i Emiru Kukiću.

Osumnjičenom Ibrišimoviću pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, dok je Hamziću i Kukiću predložen zbog opasnosti od ponavljanja krivicnog djela.

Podsjetimo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, u sklopu operativne akcije „Square“, na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada, proveli su pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari kao i privremeno oduzimanje dokumentacije na više od 40 lokacija.

Navedene aktivnosti sprovedene su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “organizovani kriminal”, “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “nedozvoljena trgovina”, “krivotvorenje isprave”, “prevara”, “porezna utaja”, “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “pomoć učinitelju nakon izvršenog krivičnog djela” i “pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa do sada je otkrivena i privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije te gotovo 54.367,00 konvertibilnih maraka. Na bankovnim računima nekih od osumnjičenih lica blokirano je 81.669,00 konvertibilnih maraka.

Postoje izjave svjedoka

Ispred KTKS Samir Selimović i Lejla Kurtanović bili su prisutni, kao i osumnjičeni Emir Kukić i njegova branjenica Nina Kisić. Ostali osumnjičeni također su prisutni.

Amir Ibrišimović iz Gradačca nastanjen u Sarajevu, po zanimanju je pravnik. Uslovno je osuđivan. Emir Kukić uz Sarajeva po zanimanju je advokat, neosuđivan. Ismet Hamzić također diplomirani pravnik, advokat u penziji. Protiv njega se vrši krivični postupak.

Tužiteljica je iz dostavljenih dokaza vidi sumnju, a kako je obrazloženo postoje izjave svjedoka da bi se moglo raditi i o slučaju iz čak 2000. godine.

- Postoji dovoljno dokaza za osnovanu sumnju i na koji način je Ibrišimović pronalazio nekretnine. Oni su iskorištavali činjenicu da su određena lica poginula ili nestali u holokaustu tražili su nekretnine kojima bi mogli poslovati. Osumnjičeni Amir Ibrišimović pod svjedočenjem svjedoka dostavljao je dopise Jevrejskoj zajednici predstavljajući se kao advokat što on to nije. Mogu reći da dokazi koje smo dostavili uz naš prijedlog, postoji sumnja pod pojedinim prijedlogom da je ova grupa vršila i pranje novca koje se mogu dovesti u vezu i sa drugim aktivnostima. Ilegalni novac se ubacivao u legalne tokove. Ono što je značajno jeste da pored pribavljenih dokaza za danas prisutne osumnjičene stvorila dokaz za potencijalno osumnjičene - rekla je tužiteljica.

Planirao se odesliti u Tursku

Tužilac je dodao da je osumničeni Ibrišimović upoznat s djelima šta mu se stavlja na teret.

Ibrišimović je planirao da se odseli u Tursku ove godine tokom ljeta. Tužilaštvo nije bilo sigurno da li on ima državljanstvo Turske.

Selimović je dodao da najmanje 14 godina postoji ova kriminalna grupa, čiji je organizator Amir Ibrišimović. Dodao je da je to veoma dug period. Kod Džemaludina Mutapčića ima više od 70 zaključenih ugovora, dodaje tužilac.

Ismet Hamzić se ponovo pojavio u istražnim radnjama. U nekim od razgovora Ismet Hamzić komentira s trećom osobom šta radi s Amirom Ibrišimovićem.

Općinski vijećnik Novog Grada Elvis Hodžić je upozorio ove osumnjičene da se protiv njih vodi slučaj, ali to ih nije spriječilo.

Oni su između ostalog kontaktirali vijećnike Novog Grada i Novog Sarajeva. Nakon što bi uknjižili te dokumente imali su problem sa katastrom te su se zato čuli sa vijećnicima.

Advokat Ibrišimovića je govorio da njegov branjenik nije kupovao nekretnine da bi oštetio državu. Advokat je izjavio da Ibrišimović ništa nezakonito nije uradio.

- Je li mogao moj branjenik uticati na sačinavanje ugovora - upitao je Kapo.