U Tuzlu stiglo šest šlepera sa vrijednom medicinskom opremom

Šest šlepera sa medicinskom opremom iz više evropskih država danas je stiglo u Tuzlu. U narednih nekoliko dana oprema će biti uručena Unverzitetsko-kliničkom centru, Domu penzionera i Domu zdravlja u ovom gradu.

Riječ je o opremi koja je korištena u nekoliko zdravstvenih ustanova, starosti pet godina, a u Tuzlu je stigla u okviru humanitarne akcije "Solidarnost i integracija u Evropi" koju pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta organizuju organizacije Bikers Brumi Hilfe i Bikers of Europe. 

"Od 2003. godine provodimo ovakve i slične akcije, a ovo je 17. prijevoz koji vršimo u organizaciji našeg kluba. Sretni smo što to radimo u saradnji sa našim prijateljima, članovima moto klubova sa Balkana. Nije bilo lako dovesti kamione u Tuzlu, jer puno truda treba da bi se jedan ovakav konvoj organizovao i doveo iz Evrope u BiH koja se nalazi u periodu razvoja", rekao je predsjednik organizacije Bikers Brumi Hilfe Herman Munzel.

Predsjednik organizacije Euro Bikers BiH Srećko Boras kaže da se ova akcija realizira već peti put zaredom u našoj zemlji. 

"Kada su u BiH i regiji zabilježene velike poplave, dva puta su stigle donacije. Inače, godinu dana ranije dogovaramo pripremanje donacija, tako da ćemo u mjesecu septembru napraviti plan u koje zemlje i institucije odlazimo u 2019.", dodao je Boras.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić kaže da će uz ovu vrijednu donaciju zdravstveni sistem Tuzle biti dodatno unaprijeđen.

"U kamionima je specificirana oprema koja će sutra nakon carinjenja biti raspoređena u tri ustanove. U Dom penzionera uglavnom idu bolesnički kreveti i pomagala za stare i iznemogle osobe. Za Univerzitetsko-klinički centar su namijenjeni ultrazvučni aparati, operacione lampe, instrumenti, uniforme... Prema specifikaciji, u Dom zdravlja idu dvije stomatološke stolice, od kojih će se jedna koristiti za osobe s poteškoćama u razvoju", pojasnio je Hadžiefendić.

Od spomenutih šest šlepera, tri će krenutio prema Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli, a direktor ove zdravstvene ustanove Nešad Hotić kaže da su ovakve aktivnosti od velikog značaja.

"Ovo će poboljšati zdravstvenu uslugu svim korisnicima u Tuzlanskom kantonu, ali i Bosni i Hercegovini. Također će proširiti obim usluga koje eventualno dosad nismo radili", dodao je Hotić.

U BiH je stiglo ukupno 19 šlepera medicinske opreme i aparata, bolničkih kreveta, pomagala, opreme za dječje domove, domove penzionera i školske opreme, od čega je njih šest predviđeno za ustanove u Tuzlanskom kantonu, zatim tri za Goražde, a ostali odlaze u Makedoniju i Kosovo.