Tuzlanski premijer: Da, udžbenici su besplatni, za svih 9 razreda osnovne škole

sf

 

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić objavio je na svome FB profilu vijest da je Vlada na čijem je čelu osigurala besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u ovom kantonu.

 

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić objavio je na svome FB profilu vijest da je Vlada na čijem je čelu osigurala besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u ovom kantonu. Za ove namjene je Vlada izdvojila 3 miliona i 800 hiljada KM. Slične odluke su ranije donešene i u Sarajevskom, Zeničkodobojskom i nekim drugim kantonima u FBiH.

Nažalost, Vlada USK dosad nije uradila ovakav potez, iako je Koalicija Država USK zadnjih mjesec dana nekoliko puta upućivala javne pozive i inicijativa da i naša kantonalna vlast napravi ovaj potez.

Kako je ovu odluku najavio tuzlanski premijer, pročitajte u tekstu ispod:

“DA, UDŽBENICI SU BESPLATNI!

Odgovor je to na pitanja koja smo dobijali od roditelja naših osnovaca, a koji su bili u nevjerici da će udžbenici biti besplatni od početka nove školske godine. Ne prvi, ne drugi, ne od prvog do petog … Nego za svih 9 razreda osnovne škole!

Danas smo posjetili dvije osnovne škole (Mejdan i Lukavac Mjesto), kako bismo se i sami uvjerili da proces ide planiranom dinamikom. Ovom mjerom smo ”u budžetima” roditelja ostavili 200-300 KM po učeniku osnovcu, koliko je koštala nabavka novih knjiga. Vlada je za ove namjene odvojila iznos od 3,8 miliona KM.”

Nadamo se da će i ova vijest, kao i današnji ponovni apel Koalcije Država USK konačno probuditi i osvijestiti i kantonalnu vlast u našem kantonu da naprave ovakvu odluku i pomognu svojim gradjanima u ovim teškim vremenima inflacije i poskupljenja