Tužna priča iz Glamoča: Školske klupe sve su praznije, u gradu ostaju samo stariji

Home

Tužna priča iz Glamoča: Školske klupe sve su praznije, u gradu ostaju samo stariji

U sklopu studentskih dana kulture i sporta koji će se u naredna tri dana odražati u centru “Safet Zajko” u revijalnom dijelu nastupili su mladi kulturno-umjetničkog društva “Budućnost” iz Glamoča. 

Našu pažnju privukli su zanimljivnom narodnom nošnjom koja se veže izričito za ovaj kraj. Glamoč je po svojoj površini četvrta u općina u BiH, međutim iz ovog kraja odlazi svak ko može i ima gdje. 

Kako nam je rekao Predsjednik Kud “Budućnost” Boris Lukajić u Glamoču po popisu stanovništa  iz 2013. živi 3.800 stanovnika i kako ima je najveći problem upravo odlazak mladih.

"U  osnovnoj školi imamo blizu 250 učenika, u a srednjoj školi stotinjak učenika. Najveći nam je problem odlazak mladih i relativno stara populacija stanovništava" ,rekao je Lukajić.

Također, Lukajić je  istakao da su članovi  “ Budućnosti”  djeca sve tri nacije.

"Naše društvo broji 60-ero  djece uglavnom iz  osnovne škole. Mi smo prezadovoljni s obzirom na broj djece u Glamoču. Naše društvo je multietničko, imamo djece iz sva tri naroda i izvodimo koreografije sva tri naroda u BiH, družimo se i nemamo nikakvih problema. Mi smo mali primjer BiH" ,rekao je Lukajić. 

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavito: Pon, 07/17/2017 - 21:50

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top