Tužna slika na GP Maljevac – Velika Kladuša

ghggj
Zbog Naredbe Federalnog štaba Civilne zaštite o uspostavljanju karantena u koji moraju svi državljani BiH koji stižu na granične prelaze, na GP Maljevac oko 80 naših građana u ovom trenutku se nalaze na otvorenom, u automobilima ili u šatorima, odnosno u uslovima koji nisu dostojni čovjeka.

Nezadovoljni su, očajni i ogorčeni, naročito zbog činjenice da su neki tu već tri dan, da nisu pregledani od strane ljekara, da nemaju nikave uslove za održavanje lične higijene, mjesta gdje bi se okupali, da im nisu obezbijeđene maske i dezinfekcijska sredstva i da im niko ništa ne govori. 

Naročito su ogorčeni zbog oduzimanja ličnih dokumanata nakon prelaska granice. Ističu, poštovaće sve naredbe nadležnih, ali ne mogu razumjeti da u svojoj državi imaju neljudski tretman i da sve procedure traju tako dugo. Oni koji su dobili rješenje o smještaju u karantin čekaju da ih se tamo i smjesti. Jedna grupa ovih građana preksinoć je trebala biti smještena u karantin u Cazinskoj mederesi, ali su vraćeni uz obrazloženje da ne mogu biti primljeni na smještaj bez ličnih dokumenata i rješenja, dok su zadržane starije žene koje su hronični bolesnici i majka sa malom bebom (poslušajte izjave)…

Većina ovih ljudi vraća se u BiH jer su ostali bez posla ili su ih poslodavci poslali na čekanje, a ima i onih koji su u stranim zemljama boravili ili kod djece, uglavnom stariji građani ili zbog nekih drugih porodičnih okolnosti. Predstavnici Federalne uprave civilne zaštite i Federalne uprave za inspekcijske poslove ni ovaj put nisu nam dali izjavi niti odgovore na naša pitanja, a Policija više ne dozvoljava približavanje novinarskih ekipa šatorima.

Jutros je došlo i do zapaljenja tri trijažna šatora i mobilnog toaleta koji su smješteni u blizini graničnog prelaza Velika Kladuša. Na sreću, povrijeđenih lica nije bilo, a uzrok još nije poznat. Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, komentirajući jutrošnji požar u šatorima za trijažu osoba koje se vraćaju iz inostranstva, a koji su postavljeni na GP Maljevac kazao je da je osoba koja je podmetnula požar ugrozila druge ljude i da će protiv nje biti poduzete mjere. Dodao je da je osobama koje su ovdje smještene rečeno da će dva dana provesti tu i da mu je premijer USK rekao da su uspostavljeni dodatni kapaciteti za karantin u lokalnim zajednicama.