Tužna vijest: Umrla je žena koja je bila simbol bošnjačke majke, bola, tuge

ramioza
Proteklog vikenda u Birminghamu je, nakon duže bolesti, umrla Sarajka hadži Ramiza Durić, rođena Kulo, tako je mala bh. zajednica u ovom gradu ostale bez osobe koja je za svakoga imala samo lijepu riječ.

 

Kako piše BHDINFODESK, i pored svega što je pretrpjela tokom agresije na Bosnu i Hercegovnu, krasile izuzetne ljudske osobine. 

Preživjela je mnogo toga, u stravičnom četničkom zločinu u “Kasindolskoj ulici” 1992. godine u Sarajevu kada je stradalo 38 Bošnjaka, rahmetli Ramiza je izgubila muža, dva sina, dva brata, bratiće, ukupno deset članova najuže porodice. Uglavnom sve ubijene je poznavala, sa njihovim familijama preživljavala agoniju dok ih nisu pronašli i dostajanstveno sahranili na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu 2007. godine.

Da nesreća bude veća 1994. godine, zajedno sa kćerkom Senidom od minobacačke granate ispaljene sa četničkih položaja sa područja Mrkovića ranjena je na pijaci Markale. Nakon toga s poznatim medicinskim konvojem (zračnim mostom) evakuisane su na liječenje prvo u Njemačku a potom u Englesku.

U tamošnjoj bh. komuni, zasigurno će ostati u sjećanju kao osoba koja je dala svoj veliki doprinos u stvaranju zajednice, kao i insan koji se odazvao na svaku humanitarnu ili bilo koju drugu akciju.

Svoj smiraj hadžinica Ramiza Durić naći će u Sarajevu pored svojih najmilijih. Datum dženaze, simbola bošnjačke majke, bola i tuge, bit će naknadno objavljen.