Tvrtka Spahnovog supruga nabavljala zaštitne maske s Ministarstvom zdravstva

asd
Njemački ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) je u početku pandemije bio jako popularan među građanima, zbog čega su mediji očekivali njegovu kandidaturu za zamjenika kancelarke Angele Merkel. No, prema posljednjim medijskim natpisima bliži je ostavci nego tome.

Već smo pisali o tome kako je Spahn preko svojih odvjetnika od Okružnog suda u berlinskom Schönebergu zatražio imena novinara koji istražuju informacije oko njegovih poslova s nekretninama u Njemačkoj, jer se sumnja kako je jedna nekretnina djelomično financiran kreditom iz banke u čijem Upravnom odboru je sjedio šest godina.

Nova priča uzburkala je njemačku javnost nakon što je „Spiegel“ otkrio da je tvrtka Burda, u kojoj njegov suprug Daniel Funke radi kao upravitelj ureda i lobist, prodala 570.000 zaštitnih maski Ministarstvu zdravstva na čijem čelu je upravo Spahn.

Časopis piše kako je tvrtka Burda, inače medijska kuća, pomogla državi u početnom periodu pandemije s nabavkom zaštitnih maski kojih nije bilo mnogo na tržištu. Od travnja 2020. godine Funke je nabavio 570.000 zaštitnih maski u vrijednosti od 909.451,86 eura. Sumnja se u sukob interesa, budući da je Spahnov suprug zaposlen u Burdi.

Njegov poslodavac tvrdi kako su željeli samo pomoći državi te da nisu isplaćene naknade nijednom zaposleniku Hubert Burda Media GmbH te da Daniel Funke ni u jednom trenutku nije bio informiran o transakciji niti o njihovoj suradnji.

Njemačko Ministarstvo zdravstva je u četvrtak na upit medija objavilo listu tvrtki koje su ‘pomagale’ u nabavci zaštitnih maski. Ispred imena Burda GmbH stoji „direktna nabavka“, što znači da nije bilo javnog natječaja.