U Ahmićima sutra obilježavanje 25. godišnjice stradanja 116 civila

S porukom "Da se ne zaboravi i ne ponovi“, u selu Ahmići kod Viteza u ponedjeljak će biti obilježena 25. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

Pripadnici HVO-a su u napadu na Ahmiće, 16. travnja 1993. godine, ubili 116 civila, a u Udruženju građana žrtava rata "16. april" ističu kako tijela svih žrtava još nisu pronađena.

- Svaka godišnjica vraća sjećanja na svaku minutu onoga što se događalo u Ahmićima prije 25 godina. Nakon ovog zločina, najveća tragedija je to što je i dalje nepoznato gdje se nalaze tijela 29 osoba. Do danas, o njima nemamo nikakvih informacija - kazao je Feni predsjednik Skupštine Udruženja "16. april" Hazrudin Bilić.

U Udruženju su nezadovoljni i dosadašnjim procesuiranjem odgovornih za stradanje u Ahmićima, a Bilić ističe kako su, većinom, izrečene presude po zapovjednoj odgovornosti, a ne direktnim izvršiteljima.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Obilježavanje 25. godišnjice stradanja počet će u ponedjeljak u 11.30 sati dočekom u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, te vjerskim obredom u Starom Vitezu, a bit će nastavljeno u džamiji u Ahmićima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u tom selu.