U Beču sve manje nezaposlenih, a radnici se traže na svakom koraku

sa

Broj osoba prijavljenih kao nezaposleni na AMS Beč pao je za 9,3 posto u studenom 2022. u odnosu na prethodnu godinu. Osim toga, znatno je manje dugotrajno nezaposlenih.

Točnije, broj dugotrajno nezaposlenih u Beču je na godišnjoj razini pao za 28,7 posto. Ukupno je 99.931 (minus 9,3 posto) osoba prijavljena kao nezaposleno u AMS Beč.

Broj starijih od 50 godina koji su nezaposleni ili se školuju smanjio se za 12,2 posto, dok je broj mlađih od 25 godina porastao za tri posto. Nakon upita, AMS jamči da svim mladim nezaposlenim osobama može ponuditi praksu ili izobrazbu dostatnu za rad.

Promatrajući važne sektore, slika je nedosljedna: nezaposlenost je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu posebno oštro pala (-19,6 posto). U trgovini na malo minus je bio 10,7 posto, u prerađivačkoj industriji 8,2 posto, a u građevinarstvu 3,6 posto.

“Posebno u građevinskom sektoru aktivnosti su smanjene u hladnoj sezoni, mnogi ljudi zimi ostaju bez posla”, kaže šefica AMS-a Beč Petra Draxl. „Za ljude koji su pogođeni zimskom nezaposlenošću važno je brzo se javiti AMS-u.“ To se može učiniti i tri tjedna prije isteka radnog odnosa, napominje se.