U BiH evidentiran najveći broj nezakonitih migranata unazad 5 godina

.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti koja pruža uvid u stanje migracija u zemlji tokom prvih devet mjeseci 2023. godine. Ključni podaci naglašavaju izazove s kojima se zemlja suočava u pogledu nezakonitih migracija i upravljanja migrantskim tokovima.

Prema informacijama Službe za poslove sa strancima, evidentirano je 25.174 nezakonitih migranata, što predstavlja najveći broj od 2018. godine. Dominantne nacionalnosti među nezakonitim migrantima su Afganistan, Maroko, Pakistan, Bangladeš i Iran. Osim toga, zabilježeno je da se 23.490 osoba izjasnilo o namjeri podnošenja zahtjeva za azil, dok je samo 108 osoba stvarno podnijelo zahtjev za azil u Bosni i Hercegovini.

Karakteristično za migracije u 2023. godini jest povećan opseg migracija, uz istovremeno kratko zadržavanje migranata na teritoriju Bosne i Hercegovine, s ciljem što bržeg ulaska u šengenski prostor. Granična policija Bosne i Hercegovine evidentirala je 8.720 osoba u nezakonitom prelasku granice, što predstavlja povećanje od 27 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine trenutno ima 197 predmeta u vezi s krijumčarenjem ljudi i trgovinom ljudima, s 16 donesenih presuda i 17 podignutih optužnica od početka godine.

U pogledu zakonitih migracija, tokom razdoblja odobreno je 8.949 privremenih boravaka, s Turskom kao vodećom zemljom čiji državljani dobivaju privremene boravke. Osim toga, 693 stalna boravka odobrena su u tom razdoblju, s najvećim brojem odobrenja za državljane Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.