U BiH i javne zdravstvene ustanove propadaju: Kantonalna bolnica u Bihaću uzima kredit da bi izbjegla bankrot

asd
Ova zdravstvena ustanova se već nekoliko mjeseci nalazi u velikim problemima nakon što joj je u nekoliko navrata bio blokiran žiro račun

Kantonalna bolnica u Bihaću i ove godine radi u teškim ekonomskim uslovima.  Kako bi izbjegli bankrot i omogućili normalno funkcionisanje ove zdravstvene ustanove posegnut će za još jednim kreditnim zaduženjem u iznosu od dva miliona maraka.

Vlada USK je dala saglasnost za pomenuto zaduženje na nedavno održanoj sjednici, a očekuje se i zeleno svjetlo Skupštine USK, koja će uskoro o tome odlučivati, prenosi portal radiosarajevo.

Ova zdravstvena ustanova se već nekoliko mjeseci nalazi u velikim problemima nakon što joj je u nekoliko navrata bio blokiran žiro račun zbog tužbe dobavljača medicinske opreme koji zahtijeva naplatu zaostalih dugovanja.

Direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić ističe kako se radi o dugu koji iznosi tri miliona maraka s uračunatim kamatama.

“Odranije plaćamo i druga dugovanja naslijeđena iz ranijih godina, i to samo kamate, tako da nam sve to stvara ogromne poteškoće u poslovanju”, kaže Havić.

Ističu kako se radi o redovnoj praksi zaduživanja, koja se realizuje svake godine, a kredit se uzima na period od 12 mjeseci.

Svake godine bolnica posluje s velikim gubicima, a najveći problem im je veliki broj neosiguranih lica na području Unsko-sanskog kantona. Evidencije pokazuju da na području ovog kantona, od ukupnog broja stanovnika, ima oko trideset posto neosiguranih lica, od čega je veliki broj njih u stanju zdravstvene i socijalne potrebe.

“Iako se u zakonskim rješenjima navodi da se prava neosiguranih osoba finansiraju iz budžeta kantona ili općina, to niko ne čini. Znači, troškovi liječenja takvih osoba padaju isključivo na bolnicu, a kasnije ih je nemoguće naplatiti”, kažu u ovoj ustanovi.

Višegodišnje akumuliranje troškova u proteklim godinama rezultiralo je nemogućnošću da se izmiruju dugovi prema dobavljačima, kao i tekući troškovi poslovanja. Sve je to dovodi do blokada računa i prinudnih naplata, a takve situacije rješavaju se pozajmicama ili kreditima, pa su se godinama akumulirala dugovanja ove ustanove, koja sada iznose preko 12,5 miliona maraka. Dodatni problem predstavlja to što bolnica i dalje radi sa smanjenim kapacitetima, s obzirom na to da još nisu obnovljeni svi odjeli te zdravstvene ustanove stradali u velikom požaru koji se dogodio prije sedam godina

Izvor: