U BiH pola miliona nezaposlenih, privrednicima nedostaje radne snage

Bosna i Hercegovina država je sa skoro pola miliona nezaposlenih, a pritom nam nedostaje kvalificirane radne snage! Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u avgustu je registriranih nezaposlenih osoba bilo 448.578.

Tekstilna, obućarska, građevinska i transportna samo su neke od industrija koje se već sada suočavaju s nedostatkom radne snage. Posljedica je to sve većeg odlaska mladih, kvalitetnih i radno sposobnih kadrova iz naše države.

Tržište rada

Ekonomista Damir Miljević kazao je za „Avaz“ da postoji više razloga za ovakvu paradoksalnu situaciju na bh. tržištu rada.

- Prvi, ali ne i osnovni, jeste neadekvatan obrazovni sistem, koji ne proizvodi kadrove potrebne na tržištu rada. Drugi razlog su i plaće u realnom sektoru, koje su zaista niske i nedovoljne da osiguraju dostojanstven život građanima BiH – ističe Miljević.  

Dodao je da ne treba zaboraviti ni ljude koji su odlučili po svaku cijenu napustiti BiH i otići na rad u inozemstvo. 

- Ne radi se više ni o siromaštvu i niskim plaćama, već što je građanima pun kufer svega. U posljednjih godinu dana postaje sve očiglednije da građani više ne žele trpjeti ovakvu političku situaciju, neefikasan i birokratski sistem i skidanje kože s leđa putem poreza i akciza. Zato i oni koji imaju posao i solidna primanja sve više odlučuju napustiti BiH – naglasio je Miljević.

Odlaze zaposleni 

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je za naš list da sumnja u zvanične podatke o nezaposlenosti.

- Zvanični podatak o nezaposlenosti nije tačan, priče o 20 posto nezaposlenih nisu istinite. Siva ekonomija ogromna je u našoj državi, znatan dio naših građana zaposlen je nacrno. Kada sve uzmete u obzir, onda mi zaista nemamo kvalificirane radne snage, iako je zvanično nezaposleno pola miliona ljudi - kaže Smailbegović.   

Složio se i da drugi problem predstavlja obrazovni sistem u BiH. 

Nama trebaju kvalificirani radnici koji znaju raditi, a ne trgovci, ekonomisti. Nama trebaju stolari, tesari, varioci, bravari i tako dalje. Također, posljednjih nekoliko godina problem je i odlazak radne snage iz BiH. Ali, sada BiH napuštaju ne samo nezaposleni nego i oni koji su kvalificirani i koji su imali posao. Teško je zadržati nekoga kome se u Njemačkoj nudi drastično viša plaća - kaže Smailbegović.

CIA: Nezaposlenost, korupcija i pad nataliteta

Centralna obavještajna agencija (CIA) ažurirala je podatke o BiH, a ponovo je istakla problem nezaposlenosti, slabe ekonomije i negativne stope nataliteta. Prema novim podacima, broj umrlih i dalje je veći od broja rođenih. Po broju rođenih, na 211. smo mjestu. Kada su u pitanju ekonomski podaci, prema BDP-u za prošlu godinu nalazimo se na 112. mjestu i u društvu smo s Laosom, Hondurasom, Senegalom i Trinidadom i Tobagom. Sirija ima veći BDP-a od naše zemlje.