U BiH pravo glasa imaju 3.352.933 birača

Na 5.794 biračka mjesta u Bosni i Hercegovini u nedjelju u sedam sati građani će moći glasati na općim izborima.

Pravo glasa, kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopćio Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK), nalaze se 3.352.933 birača, a na izborima će biti izabrano 518 nosilaca mandata.

Izborna šutnja

Petrić je podsjetio da danas u sedam sati počinje izborna šutnja.

- I trajat će do 19 sati u nedjelju, kada se zatvaraju biračka mjesta. Izborna šutnja zabranjuje sve političke aktivnosti, bilo koga i bilo gdje u smislu javne kampanje - potcrtao je Petrić i naveo da će CIK na dan izbora prve nezvanične rezultate imati oko 21 sat.

Petrić je podsjetio na zloupotrebe podataka građana koje je neko u njihovo ime lažno prijavio da glasaju iz inozemstva.

- Do sada je prijavljeno 612 lica koja su bez svog znanja i volje prijavljena za glasanje putem pošte na predstojećim općim izborima. Locirana su mjesta gdje se to desilo. Do sada smo, inače, više paketa s par stotina slučajeva dostavili nadležnom tužilaštvu – izjavio je Petrić.

 Jednom glasati

On je pozvao građane koji su lažno prijavljeni da glasaju putem pošte da dođu na biračko mjesto gdje su ranije glasali, „jer će se naći rješenje da glasaju“.

- Paketi koji su s njihovim imenom poslani vani i vratili se, bit će eliminisani. Svaki glasač će glasati samo jednom – naveo je Petrić.

 Provjera biračkog mjesta  

Petrić je birače pozvao da provjere svoje biračko mjesto prije nego što izađu na izbore.

- Pozivam birače koji su upisani u birački spisak da provjere da nije bilo kakvih promjena. Moguće je provjeriti stanje na web-stranici ili slanjem SMS poruke na broj 091 12 12 12 - kazao je on.