U BiH samo 58 posto djece primilo prvu dozu vakcine protiv morbila

J

Stopa vakcinisane djece u BiH posljednjih godina je smanjena, tako da je samo 58,04 posto primilo prvu dozu vakcine protiv morbila, a 52,01 posto prvu buster dozu vakcine protiv difterije, tetanusa i dječje paralize /DTP/, saopšteno je iz Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ u BiH.

Stopa vakcinisane djece u BiH znatno je ispod preporučenih 90 do 95 posto.

Obilježavanje Proširenog programa imunizacije globalne inicijative pokrenute 1974. godine za proširenje dobrobiti osnovnih vakcina koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija počinje tokom ovogodišnje Еvropske sedmice imunizacije.

Specijalni predstavnik Kancelarije SZO za BiH Еrvin Koreman izjavio je da vakcine ostaju najjače sredstvo protiv ozbiljnih oboljenja koja ponekad imaju smrtni ishod, uzrokovanih zaraznim bolestima.

“Zemlje su posvećene postizanju nivoa vakcinacije od 90 do 95 posto kako bi zaštitile svoju populaciju formulisanjem sveobuhvatnih politika imunizacije i prilagođavanjem usluga potrebama pojedinaca i zajednica. SZO će nastaviti da podržava te napore za dobrobit svih nas”, rekao je Koreman.


Kancelarija SZO u BiH, u saradnji sa Unicefom i uz podršku ЕU i USAID-a, kontinuirano pomaže zdravstvenim vlastima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu na unapređenju i provođenju redovnih programa imunizacije, kao i za uvođenje nove vakcine protiv HPV-a.