U BiH sve manje ljudi: Malo nas se rađa, mnogo umire, a sve više iseljava

,

Malo nas se rađa, a mnogo umire. Mnogo nas i odlazi, a slabo ko dolazi. Ukratko, to je opis demografske slike u BiH. Da će se teško popraviti prirodni priraštaj pokazuje i statistika. Sve je manje parova koji izgovaraju sudbonosno da, a sve više onih koji potpisuju papire za razvod braka.

 

Razvodi najčešći u 5. deceniji

Od braka ruke dižu uglavnom osobe koje su u petoj deceniji života. Generalno, iz godine u godinu, povećava se broj razvedenih. 2022.godine broj razvoda skočio je na 2 865. Statistički gledano, to je za oko hiljadu više u odnosu na 1997. Razlog zbog kog je sve lakše skinuti burmu, između ostalog je nedostatak kompromisa.

“Postoje dobri i loši razvodi, a mi smo spojili da je sve to dobro. Nehtijenje, nesposobnost muškarca ili žene da prećute neke stvari, da podnesu neku žrtvu, svi možemo da imamo loš dan, loš period, da se međusobno i ne poznajemo. Problem je kad bračni partneri uđu u ozbiljnu zajednicu, a ne poznaju se. Kriza braka je uvijek posljedica, uzroci su uvijek specifičnija stvar”, rekao je sociolog Vladimir Vasić.

Prvorotkinje “starije”

Uporedo, sve je manje onih koji se odlučuju stati na ‘ludi kamen’. Skoro 6 hiljada brakova više sklopljeno je 1997. godine, nego 2022. Kao razloge, stručnjaci često pominju ekonomsku nestabilnost, individualnu, ali i društvenu. A u tom isto društvu trenutno je na sceni ‘sukob’ tradicionalne i moderne žene. U trci za ispunjenjem svih očekivanja, od školovanja, zaposlenja, osamostaljivanja, pomjerila se granica rađanja prvog djeteta.

“Rodilje su nam sve starije, prvo dijete rađaju sa 29 godine, prije nekih desetak godina bile su tri godine mlađe nego danas. Na neki način se pokazuje da još uvijek postoji taj stakleni strop kad je u pitanju karijera žena”, kazala je direktorica Agencije za statistiku BiH Vesna Ćužić.

14.500 više umrlih nego rođenih u 2023.

Porazni podaci su i kada se govori o prirodnom priraštaju, koji je godinama negativan. Samo u prošloj godini 14 i po hiljada ljudi više je umrlo, nego što je rođeno. Kada se, uz sve pomenuto, doda i konstantno, dugogodišnje iseljavanje stanovništva, očigledno je da je država u nezavidnoj situaciji.

“Neminovno je da se u naredne dvije tri godine mora provesti popis stanovništva da vidimo novo stanje, da vidimo koliko je manje stanovnika, što je evidentno u odnosu na 2013.godinu i da na osnovu toga planiramo dugoročno, srednjeročno i ono što je vrlo popularno kratkoročno”, kazao je demograf Amer Osmić.

Negativnu sliku, na trenutak bi moglo ublažiti saznanje da je povećana prosječna starost umrlih. No, znajući da su vodeći uzrok smrti kardiovaskularne bolesti, i imajući u vidu stresnu bh. svakodnevnicu, prognoze ipak nisu optimistične.