U BiH sve više popularni halal odmori

halal odmor
Halal Lifestyle je savremeni trend koji objedinjuje vrijednosti islama i potrebe novih mladih generacija od ishrane, rekreacije, odjeće, mode, zabave i putovanja.

 

Zbog povećanog interesa nastaje niz neformalnih grupa koje kroz društvene mreže pokušavaju pružiti odgovore na savremene izazove mladih generacija muslimana praktikanata,.

 

Od volonterskog aktivizma do posla

Jedna takva grupa na Facebooku pod nazivom “Halal odmori” okuplja više od 25.000 članica koje imaju zajednički izazov, a to je kako porodični odmor organizovati u skladu sa islamskim vrijednostima. Ova ideja je prerasla u startup koji generiše sve jači razvoj posebnog segmenta turizma koji je usmjeren na muslimansku populaciju i na one koji se mogu identifikovati s tim vrijednostima.

Projekat je nastao kroz interakciju halal turista u Facebook grupi Halal odmori i investitora iz Blagaja, vlasnika vila za porodični odmor i turističkih radnika, koji su prepoznali potencijal ovog segmenta turizma. Jedan od najvećih izazova za njih na početku su bile predrasude.

Administratorica Facebook grupe Halal odmori i šef prodaje turističkih aranžmana Halal odmori, Naida Fazlić kaže u razgovoru za Anadoliju da je ideja “halal odmora” nastala prije nekoliko godina iz želje, ali i vlastite potrebe, kada su se i sami našli pred izazovom kako provesti odmor sa svojom porodicom a da se on ne kosi s islamskim propisima.

-Izgradnja pomenute grupe je zahtijevala jako puno vremena, truda, ali i komunikacijskih vještina s obzirom na veliki broj članica koje su uvijek aktivne u potrazi za idealnim mjestom za svoj halal odmor.

Slobodno mogu reći da sam se kroz volonterski rad na ovoj grupi profilirala za današnji profesionalni angažman u okviru turističke agencije Halal odmori. Tada nismo ni slutili koliko daleko ćemo stići i da ćemo kroz godine iskustva i rada postati neko s kime se vlasnici nekretnina savjetuju prilikom izgradnje – ističe Fazlić.

Ona smatra da su blagodati ovog svijeta date svima i da su putovanja prilika za duhovni rast i razvoj.

 

Veliki interes bošnjačke dijaspore

Žensko poduzetništvo postaje sve značajniji dio bosanskohercegovačke ekonomije zahvaljujući kreativnošću, kvaliteti, odgovornosti i predanom radu.

-Agencija Halal odmori je plod susreta žena s različitim životnim iskustvima, ali sa jednom vizijom, koje se idealno dopunjuju. Preko Facebook grupe smo kao investitori postali svjesni potrebe za izgradnjom namjenskih smještajnih kapaciteta za halal odmor.

Mi smo investirali u prvi takav kompleks kuća s bazenima koje su poznate kao Jaffa vile, a ja sam ostavila svoj dotadašnji posao u oblasti projekt menadžmenta kako bih se isključivo posvetila ideji halal odmora. Najveće prednosti našeg rada su profesionalnost, dostupnost i živa riječ. Imamo izuzetnu saradnju s iznajmljivačima objekata od kojih je većina na području Blagaja, a i naši gosti se zbog dobrog iskustva uvijek vraćaju – kaže Elma Badžak, direktorica turističke agencije Halal odmori.

Bošnjačka dijaspora čini značajan udio u bosanskohercegovačkom turizmu. Zadnjih godina sve više je interesa za specifične oblike turizma kao što je kulturni, avanturistički, ruralni što je lahko uklopiti sa halal turizmom.

-Ono čime se ponosimo jeste činjenica da veliki broj naših gostiju čini bošnjačka dijaspora kojoj smo dali dodatan povod da odmor provedu u svojoj domovini. Nama nije u cilju ponuditi samo smještaj nego odmor u pravom smislu te riječi i zbog toga u okviru brenda Visit Blagaj nudimo zanimljive izlete i outdoor sadržaje za naše goste. Kruna našeg poslovanja je i zvanični Halal certifikat kvalitete, koji je u proceduri implementacije – zaključuje Badžak.

Njihov predani rad i trud je prepoznala Agencija za certificiranje halal kvalitete koja ću kroz svoju stručnu podršku i standardizaciju dodatno podići kvalitetu i ujednačenost njihove ponude koja se sastoji od više od 40 privatnih vila za porodični odmor u dolini Neretve, ali i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

 

Udruživanjem do uspjeha

Ovaj projekat je omogućio sinergiju kapaciteta, resursa i energije pojedinačnih vlasnika smještajnih objekata koji na ovaj način dobivaju vrlo odgovorne turiste koji ne generišu veća ulaganja u održavanje objekata.

-Agencija Halal odmori je idealan partner za saradnju. Nismo bili ni svjesni potencijala ove turističke niše dok nam to iz agencije nisu objasnili i uputili nas u detalje koji su važni za halal odmor. Naši gosti su najbolji gosti, uredni, mirni, tihi, porodični ljudi, samo za poželjeti – kaže Mirsad, jedan od vlasnika vile.

Halal turizam je jedan od najdinamičnijih svjetskih turističkih trendova koji privlači osobe različitih uvjerenja i religijske pripadnosti, ali koje povezuju iste univerzalne ljudske vrijednosti.

-Oduševila me direktna komunikacija s Naidom, bila je jako prijatna, susretljiva i na sva moja pitanja je imala odgovor. Putujem sama s kćerkom i oduševljeni smo s predloženim smještajem koji je prema našim zahtjevima i budžetu. Nama je veoma bitna čistoća, udobnost i sve to smo dobile.

Dosad smo išle u neke strane zemlje u potrazi za halal odmorom, a sada nas raduje što imamo priliku odmarati u našoj domovini -kaže Amna, jedna od zadovoljnih korisnica usluga Halal odmora.

Dolina Neretve, odnosno okolina Blagaja je jedinstven spoj prirodne i historijske baštine koja privlači mnogo turista, ali savremeni turizam zahtjeva kontinuirano ulaganje i proširenje pratećih sadržaja za cijelu porodicu.

U tom kontekstu Halal odmori predstavljaju turistički iskorak za Bosnu i Hercegovinu jer poboljšavaju kvalitet turističke industrije i značajno utječu na produženje boravka turista. Zbog toga Blagaj sve češće upoređuju sa Istrom.

Simboli Blagaja su Vrelo Bune, Bunica, trešnja, jagoda zbog čega je Blagaj prošle godine proglašen za najljepše bosanskohercegovačko selo te je nominiran na listu za ‘Najbolja turistička sela’ Svjetske turističke organizacija (UNWTO).