U Bihać stiglo 600 migranata za pet dana

Lijepo martovsko vrijeme pogodovalo je povećanom prilivu migranata u Bihać. Grad i Kanton su već krajem prošlog mjeseca bilježili popunjene i čak prebukirane kapacitete, dolazilo je do manjih sukoba, pa su uz pomoć državne Službe za odnose sa strancima još prošle sedmice stotinu izbjeglica sklonih svađama vratili u centar u Hadžićima.

Međutim, u Bihać i dalje dnevno dolazi 100 migranata, tako da su se obistinila očekivanja o novom talasu izbjeglih koji stižu u proljeće.

 

Hapšenje u Otoci

 

- U posljednjih pet dana u naš kanton stiglo je 600 novih migranata, kazao nam je policijski komesar USK-a Mujo Koričić.

Slijedeći preporuke Vlade USK-a o očuvanju stanja sigurnosti i održavanja kapaciteta na nivou određenog broja do 3.200 migranata, koliko je dozvoljeno u Krajini, policija i dalje pokušava vraćati migrante koje uspije zaustaviti u autobusima kod Velečeva kod Ključa ili u talgo-vozu kod Bosanske Otoke.

To su dvije najprometnije ulazne tačke u Kanton, ali postoje i druge koje su manje poznate. Posljednjih dana u Bihaću je primijećen i izvjestan broj migranata koji perfektno govore bosanski jezik, pa građani Bihaća na društvenim mrežama špekulišu da se radi o osobama koje krijumčare druge migrante, te da su jezik naučili jer već nekoliko godina žive duž balkanske rute. Migrantima u krijumčarenju pomažu i domaći stanovnici, a nezvanično saznajemo da je preksinoć slobode lišen Ejub Dizdarević Bubo, kada je pokušao prebaciti grupu migranata za Bihać. Inače, Bubo je na posljednjim izborima bio nezavisni kandidat za gradonačelnika, a od početka migrantske krize promoviše se kao osoba koja se ne plaši javno priznati da je konstantno u poslovima sa migrantima.

Nezvanično saznajemo da je preksinoć Bubo bio u Bosanskoj Otoci, gdje je policija zaustavila i vratila 60 migranata koji su u Krajinu bili pristigli talgo-vozom. Također, od policije smo saznali da je Bubo tad uhapšen u aktivnostima sa migrantima.

- On niti ima registrovan obrt za prevoz niti prijavljeno prenoćište. Ilegalno izdavanje soba migrantima i njihov transport inače nam pričinjavaju najviše problema u nastojanju da situaciju držimo pod kontrolom i u skladu sa već određenim kapacitetom za Unsko-sanski kanton, napomenuo je komesar Koričić.

U neregistrovanim smještajnim kapacitetima nalazi se veliki broj migranata koji nisu na spiskovima privremenih centara Borići, Bira, Miral i Sedra. A kada su u pitanju oni u registrovanim kampovima pod kontrolom IOM-a, suradnja sa lokalnim vlastima se odvija idealno sve dok ponovo ne dođe do prebukiranosti kapaciteta u Kantonu.

Pohvale volonterima

 

Jučer je u Bihaću boravila predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Geeta Narayan, obišavši sve glavne smještajne centre i škole u kojima migrantska djeca pohađaju nastavu. Ona je istakla da je Grad Bihać pokazao veliku empatiju i razumijevanje za djecu i maloljetnike migrante, a posebno se to ogleda kroz uključivanje više od stotinu mališana izbjeglica u nastavni proces, u drugom polugodištu. Pohvaljeni su i volonteri, Crveni križ i sve druge institucije i organizacije koje rade sa migrantima. Međutim, pozitivne aktivnosti i uhodane procedure postaju upitne zbog nekontrolisanog priliva migranata te je pitanje dana kada će kantonalne vlasti ponovo zaprijetiti zatvaranjem kampova u USK-u, kako prenosi Oslobođenje.ba.