U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona, kojom je predsjedavao Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK

Jj

Vlada USK, na današnjoj sjednici,donijela je odluku o usvajanju programa utroška dijela sredstava za grantove  drugim nivoima vlasti  Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

- Grant od 5000 KM dodijelit ćemo za finansiranje izrade projekto-tehničke dokumentacije za glavni projekat mosta Sejdića most, po zahtjevu Mjesne zajednice Jusufovići, općina Bužim, a radi se o projektu koji bi trebao povezati lokalni put Ljubijankići i lokalni put Sejdića most-Mrcelji - Todorovo u općini Velika Kladuša. Na izgradnju ovog mosta čeka se više od 20 godina kako bi povezao lokalne puteve između Bužima, Cazina i Velike Kladuše, obrazložio je Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Podržan je i prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike o dodjeli granta u iznosu od 5000 KM za podršku rada Centra  za razvoj inkluzivnih praksi, za JU OŠ „Harmani II“ Bihać.

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i socijalne politike predložila je, a članovi Vlade Kantona podržali, zaključak  kojim se obavezuje Zavod  zdravstvenog  osiguranja da, u roku od pet dana, izvijesti resorno Ministarstvo  o realizaciji obaveza pristeklih iz zaključaka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

- Obzirom da se epidemiološka situacija na području Unsko-sanskog kantona svakodnevno usložnjava, Ministarstvo zdravstva se u više navrata obraćalo  Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, sa zahtjevom da se u Rebalansu Finansijskog plana Zavoda osiguraju novčana sredstva  za podršku rada  zdravstvenih ustanova koje svakodnevno, u teškim uvjetima, pružaju zdravstvene usluge pacijentima oboljelim od COVID-19 , kazala je ministrica Ćemalović.

Na prijedlog Nijaza Kadirića, ministra privrede  formiran je  Projektni  tim Ministarstva privrede za pripremu prijedloga projekta javno-privatnog partnerstva i provođenje postupka dodjele ugovora javno-privatnog partnerstva za potencijalni projekt  „Administrativni centar Unsko-sanskog kantona“.