U Bihaću otvorena nova zgrada Kantonalnog suda

BIHAĆ - U Bihaću je danas otvorena nova zgrada Kantonalnog suda, u skladu sa najvišim standardima, a EU je obezbijedila više od 1,6 miliona evra za unapređenje uslova rada.

Kantonalni sud je dijelio zgradu sa Opštinskim sudom u Bihaću gdje su uslovi za rad bili loši, prvenstveno zbog nedostatka prostora.

Pristup novoj zgradi prilagođen je i potrebama lica sa invaliditetom, saopšteno je iz EU.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark naglasio je da je ovaj objekat namijenjen potrebama stanovnika Unsko-sanskog kantona (USK) da bi imali efikasnije pravosuđe.

"Ljudima koji će ovdje raditi nije dovoljno da samo dobiju novi objekat, pa smo zato proširili svoju pomoć na aktivnosti modernizacije kompletne opreme, a sve s ciljem poboljšanja transparentnosti i efikasnosti rada suda", rekao je Vigemark.

Predsjednik Kantonalnog suda Fata Nadarević zahvalila je EU i Vladi USK-a za podršku i naglasila da su zaposleni dobili evropske uslove za rad.

Vlada USK-a je obezbijedila zemljište i odgovarajuće dozvole za izgradnju, priključke na gradsku infrastrukturu, te novac za uređenje okolnog prostora.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić istakao je da Vlada ovog kantona kontinuirano ulaže u pravosuđe i radi na tome da zaposlenima u svim pravosudnim ustanovama obezbijedi neometani rad.

U okviru projekta "Unapređenje efikasnosti u pravosuđu" koji je realizovao Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH u periodu od 2011. do 2016, godine, a finansirala SIDA, obezbijeđena je projektna dokumentacija, a kupovinu namještaja za novi objekat finansirala je Vlada Švedske.

Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija istakao je da Savjet kontinuirano radi na izgradnji efikasnog pravosuđa za BiH koje je u skladu sa evropskim standardima.

Ovaj projekat je dio šire pomoći EU za izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju tužilaštava i sudova širom BiH u okviru podrške na jačanju vladavine prava u zemlji.

Evropska unija je do sada uložila više od 20 miliona evra za izgradnju i rekonstrukciju sudova i tužilaštava, navedeno je u saopštenju.