U BIHAĆU ZASJEDALA VLADA USK: U fokusu ekonomske (korona) posljedice i poljoprivreda

.
Na današnjoj sjednici Vlade USK, na prijedlog Ministarstva privrede i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donesene su dvije odluke o prenamjeni sredstava za programe usmjerene na ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pojavom koronavirusa. Riječ je o iznosu nešto većem od 5 miliona maraka koje će se isplaćivati u vidu subvencija privrednim/poljoprivrednim poduzećima i poduzetnicima. Poseban iznos od 200 hiljada maraka bit će usmjeren kroz program podrške „StartUp“ projektima mladih poljoprivrednih poduzetnika...

 

 

BIHAĆ, 28. jula - Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva članovi Vlade USK donijeli su odluku o preraspoređivanju iznosa od 2.620.000 maraka, prikupljenih po osnovu korištenja poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i za čije korištenje se do dana stupanja na snagu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica primjenjivao Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

 

Sredstva će biti korištena za finansiranje subvencija u poljoprivredi i to za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovo ministarstvo je i ranije u svrhu subvencija osiguralo sredstva u visini od skoro 5 miliona maraka koja su već dobrim dijelom stigla do poljoprivrednih proizvođača.

Izvor: