U ”BIRI” smješteno oko 2.000 migranata

U krugu bivše fabrike rashladnih uređaja “Bira” u Bihaću, gdje su preseljeni migranti iz neuslovnog Đačkog doma iz Borića, trenutno ima oko 2.000 osoba. Prema riječima Huseina Kličića, predsjednika Crvenog križa Unsko-sanskog kantona, imaju dovoljno hrane, higijenskih potrepština, a postavljeni su i veliki šatori, koji su donacija Crvenog polumjeseca Republike Turske, u kojima borave migranti.

Na livadi ostalo 15-ak migranata, ne žele u halu Miral

– Migranti redovno imaju tri obroka dnevno. Veliki šatori, donacija Republike Turske su već podignuti, a iz te zemlje su donirana i ćebad koja su podijeljena migrantima. Što se tiče zagrijavanja, ti veći šatori imaju priključene plinske topove za grijanje, a čekamo da stignu i ostali topovi za zagrijavanje. U svakom slučaju uvjeti za te ljude su mnogo bolji nego ranijih mjeseci – govori nam Kličić.

U Velikoj Kladuši također je bilo preseljenja migranata u bolje uvjete.

– U tom gradu možemo reći da je završeno preseljenje u halu Miral. Ukupno je 740 migranata. Imamo nekih 15-ak migranata koji su još uvijek na livadi, ne žele da pređu u Miral, ali radimo na tome s psiholozima da i njih ubijedimo da pređu. Što se tiče hotela Sedra, situacija je dobra, grijanje je priključeno. Kada je riječ o donacijama, imamo dovoljne količine higijenskog pribora, hrane – priča Kličić.

Objašnjava da krug “Bira” sada daje bolju kontrolu nad migrantima.

– S obzirom da je ovaj prostor ograđen, ne može više biti problema, nekontrolisanog izlaska ili ulaska. Sada postoje kontrole, izdaju se akreditacije, tačnije kartice sa slikom, tako da je malo bolja sigurnosna situacija kako za migrante, tako i za građane Unsko-sanskog kantona. Sada, ukoliko se na ulicama u kasnim satima nađu migranti, imamo prostor gdje se mogu vratiti. Imamo kontrolu ulaza i izlaza – govori nam Kličić.

Svi volenteri jedan dan u Bihaću

Pojašnjava da, ukoliko je potrebno liječenje, zdravstvene usluge migranti dobijaju u bolnicama.

Kličić podsjeća da se danas obilježava Međunarodni dan volontera u okviru kojeg su se volonteri iz cijele Federacije sastali u Bihaću.

– Oni su se pridružili mladima Bihaća i Unsko-sanskog kantona, gdje smo zajednički volontirali i jedan dan proveli sa migrantima. Učestvovali su u podjeli hrane, sortiranju garderobe, prošli kamp, a bili su i na ručku – ispričao nam je Kličić.