U Bosanskoj Krupi održana treća mektebska akademija

F

Treća mektebska akademija je održana u Bosanskoj Krupi, gdje su posebnim priznanjima nagrađeni polaznici mekteba koji su ove godine ostvarili uspjeh na mektebskim takmičenjima, a zatim oni koji ove godine završavaju hatme i polaznici Škole hifza ovog medžlisa koji bilježe veoma dobre rezultate u učenju Kur'ana napamet.

Na ovoj svečanoj akademiji su polaznici mekteba učili Kur'an, ilahije, izvodili recitacije i dramski komad o tradiciji odgoja djece kod bosanskih muslimana. Na svečanosti se u svojstvu izaslanika muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića obratio Nazif-ef. Horozović, a pored njega prigodna obraćanja su imali i glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Muhamed-ef. Begić i gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović.

Nazif-ef. Horozović je u svom obraćanju prenio čestitku muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića polaznicima mekteba, njihovim muallimima i roditeljima. Prenio je i poruku muftije Kudića da je mekteb temeljna obrazovna institucija Islamske zajednice iz koje sve kreće, da je mekteb emanet koji se treba prenositi s generacije na generaciju i da je najodgovornija, ali ujedno i najzahtjevnija obaveza svakog imama rad sa djecom u mektebu.

Također, Nazif-ef. Horozović se obratio roditeljima, muallimima i djeci. „Dragi roditelji, vi kada šaljete djecu u mekteb, neki od vas to radi i vlastitim vozilom, te odvozeći i dovozeći djecu i trošeći svoje vrijeme vi ustvari oplemenjujete svoj život tim aktivnostima.

Neka znate da identičnu nagradu imate kao i vaša djeca i da je to posebno blagoslovljeno vrijeme koje potrošite na vašu djecu. Dragi muallimi, dok drugi planiraju svoje vikende sa prijateljima i porodicom, vi planirate na koji način će te našoj djeci prenijeti vrijednosti naše vjere, odričete se mnogih životnih benefita zarad toga da djecu naučite namazu, Kur'anu i islamu.

Neka vam je uvijek na umu hadis Muhammeda, a.s., u kojem kaže da Allah, Njegovi meleki, stanovnici nebesa i zemlje, uključujući i mrava u njegovoj rupi i riba u vodi, svi oni mole za onoga koji ljude poučava dobru! Draga djeco, mnogo se trudite da postignete dobre rezultate u mektebu i pri tome ponekad uskraćujete sebi zadovoljstvo igre i zabave da bi nešto korisno naučili. Neka znate da ste na dobitku, jer naš voljeni Poslanik, a.s., kaže: „Ko ide putem znanja, on je na Allahovom putu sve dok se ne vrati.“

A ko je na Allahovom putu, neka znate da je najveći sretnik ovoga i budućeg svijeta.“ – poručio je efendija Horozović. Na kraju je istakao tri važne sugestije kada je u pitanju mekteb i mektebska nastava. „Mnogi ljudi kada izvršavaju svoju obaveze članarine u Islamskoj zajednici to čine „za ne daj Bože“ ili zbog toga da sebi obezbijede mogućnost dženaze i ukopa. A ustvari, svojom članarinom u Islamskoj zajednici vi ugrađujete sebe u generacije koje prolaze mekteb i druge džematske aktivnosti. Također, neka nam mektebske učionice budu najljepše i najbolje opremljeni objekti u našim džamijama. Nekada nam je preče sve od djece i džematskih aktivnosti, a ako toga nema u džamijama džaba nam zidovi i ukrašavanja unutar i oko naših džamija.

I na kraju vas molim da poštujete i volite vaše muallime koji su vas brojnim vrijednostima naučili. Ne pokazuju svoju snagu mišićima, već umom i pameću, te srcem koje vam prenosi najljepše od naše vjere i života.“ – poručio je izaslanik muftije bihaćkog Nazif-ef. Horozović. Glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Muhamed-ef. Begić je istakao veliko zadovoljstvo što Bosanska Krupa treću godinu za redom organizira mektebsku akademiju. „Zahvalan sam roditeljima koji redovno šalju svoju djecu u mekteb i na Školu hifza.

Bosanska Krupa je uvijek na brojne načine pokazivala svoju privrženost vjeri, a ni rezultati u mektebu nisu izostajali. Također, koristim priliku da čestitam našim vjeroučiteljima i učenicima iz osnovnih i srednjih škola koji su u najboljem svjetlu predstavili našu Bosansku Krupu na takmičenjima iz Islamske vjeronauke.

Mi ćemo i dalje razvijati naše aktivnosti i brinuti o svakom našem djetetu. Pa i naš novi Islamski centar na kojem upravo radilo će biti u službi našoj djeci i omladini ponajviše.

Djeca i omladina su naša snaga, sadašnjost i budućnost!“ – rekao je u svom obraćanju glavni imam Begić. Ni gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović nije skrivao svoju sreću zbog ovog događaja u ovom prelijepom gradu. Iskazao je poštovanje prema Islamskoj zajednici koja brine o djeci i koja ih usmjerava ka istinskim vrijednostima. „Živimo u veoma specifičnom vremenu kada se vrijednosti na razne načine valoriziraju.

Mi znamo da su vrijednosti koje se promovišu kroz mekteb one prave i istinske vrijednosti kojima smo svi mi potrebni. Voljeti jedni druge, poštovati, uvažavati, cijeniti, biti marljiv, čestit i vrijedan su osobine koje se razvijaju kod naše djece i kroz mektebsku pouku ponajviše.

Zato sam sretan što 500 naše djece u mektebima ima privilegiju da usvaja ovakve vrijednosti i nadam se da će te vrijednosti uvijek sa sobom kroz život nositi.“ – poručio je gradonačelnik Halitović.

Uvodno i završno ašere su proučili pobjednici na takmičenju iz Kiraeta Ahmed Begić i Ali Omerović, dok je kompletnim programom uspješno moderirala Ilhana Bajrić.