U Bosanskoj Otoci gradi se novi pješački most vrijednosti 800.000 KM!

.

U Bosanskoj Otoci se uveliko izvode radovi na izgradnji pješačkoga mosta koji su otpočeli prije tri mjeseca i koji će lijevu obalu rijeke Une povezati s gradskom džamijom na riječnoj adi i tako skratiti put džematlijama do ovoga vjerskog objekta ali i do desne obale Une i mjesne zajednice Otoka 2. Sredstva za izgradnju ovoga mosta u iznosu od 800.000 maraka osigurali su Vlada Federacije BiH i Grad Bosanska Krupa a građevinski radovi bi trebali biti okončani do kraja građevinske sezone.

Budući drveni pješački most na Uni izgradnjom konstrukcije postepeno poprima svoj konačni izgled. Nakon salivenih betonskih zidova na lijevoj i desnoj obali rijeke, položeni su šipovi u riječno dno a potom izgrađena prva od četiri dionice konstrukcije mosta koje će povezati dvije obale. Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom i ukoliko ne bude vremenskih nepogoda, bit će okončani do Nove godine. Kako sam kaže Armin Halitović gradonačelnik Bosanske Krupe, najvažnija etapa je izaći iz vode te spojiti dvije obale sa nosačima, ali i ostali radovi neće biti ništa manje zahtjevni.

Pješački drveni most preko Une, kada bude izgrađen, mještanima Bosanske Otoke skratit će put pri dolasku u džamiju na velikoj adi ali i krasiti dio Otoke na samom ulazu u ovo mjesto. Dursum Halilović, mještanin i kovač kaže kako most povezuje dvije džamije što je mještanima bitno, baš kao i to da će im biti riješen jedan veliki problem. Nedaleko od mosta koji se gradi, nekoliko stotina metara nizvodno, nekad davno bio je sagrađen drveni pješački most koji je također povezivao lijevu obalu rijeke Une s haremom stare gradske džamije na adi koju je srpski agresor minirao tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata. Zubom vremena stari pješački drveni most je propao a danas o njegovom postojanju svjedoče tek stari drveni šipovi koji strše iz rijeke Une. Naš sagovornik, Dursum se, kako kaže, i danas sjeća kazivanja svoga rahmetli oca o nekadašnjem starom mostu.

Izgradnjom ovog pješačkog mosta Grad Bosanska Krupa dobit će još jedan u nizu mostova koji godinama povezuju obale rijeke Une i njegove građane. Mostovi su osim obala oduvijek povezivali i ljude oslonjene jedne na druge pa će tako biti i u budućnosti.