U Bosanskom Petrovcu obilježen Međunarodni dan pismenosti

.
"Mjesec mira i tolerancije" nastavljen je kroz prigodan program povodom Međunarodnog dana pismenosti.

Prisutni skup pozdravio je Christopher Blair, šef terenskog ureda OSCE-a u Drvaru, koji se obratio na bosanskom jeziku naglasivši važnost ove manifestacije, kao i obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti - spomenuvši izuzetnu saradnju OSCE-a i naše lokalne zajednice, koja traje drugu godinu.

 

U svojim obraćanjima o "životu u jedinstvu različitosti", miru i toleranciji u Bosanskom Petrovcu kao primjeru lokalne zajednice u BiH, nadahnuto su govorile Mujesira Kavaz - direktorica Osnovne škole, direktorica Vrtića - Jasmina Ramić, direktor Srednje mješovite škole Nedret Delić kao i vjeroučitelji pravoslavlja, Predrag Vujić, te islamske vjeroispovjesti Ermin Hromadžić. 

 

Program su svojim kompozicijama na gitari uljepšali - Nejla Zukančić i Tatrik Gutlić.

 

Prof Bahrudin Beširević je pročitao svoj referat o "funkcionalnoj pismenosti", te na taj način dao svoj doprinos današnjoj manifestaciji.

 

Na kraju programa direktorica JU "Centar za kulturu i obrazovanje" Bosanski Petrovac Ansela Husetić zahvalila se prisutnima na dolasku na današnju priredbu, kao i za uspješnu saradnju svih institucija u našem gradu sa OSCE-om, na brojnim projektima kojima su obogatili naš Bosanski Petrovac uz poruku da ovaj vid konstruktivnog druženja i dalje traje u budućnosti.

 

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. septembra svake godine, a utemeljio ga je UNESCO 1967., s ciljem promoviranja važnosti učenja i pismenosti, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti - koji još uvijek pogađa velik dio svjetskog stanovništva.