U Bosanskom Petrovcu olujno nevrijeme jučer nanijelo značajne materijalne štete na stambenim i privrednim objektima

petrovac
Olujno nevrijeme pogodilo je jučer sredinom dana područje općine Bosanski Petrovac pričinivši značajne materijalne štete na stambenim i privrednim objektima. Tim povodom općinski načelnik i Štab civilne zaštite proglasili su stanje prirodne nepogode i građane i privredne subjekte pozvali da nadležnoj komisiji prijave nastale štete. Na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća zakazanoj za petak bit će razmatran Rebalans budžeta iz kojeg će biti osigurana sredstva za sanaciju krova zgrade socijalnog stanovanja kojeg je vjetar potpuno raskrio…

 

ak vjetar kršio je stabla drveća i čupao krovove stambenih objekata među kojima i krov zgrade kolektivnog stanovanja u kojem žive socijalno ugrožene porodice u Bosanskom Petrovcu. U sred dana sve se odigralo u nekoliko minuta, kažu neki od stanara. Prema riječima Mevlide Hodžić sve se desilo u nekih pet minuta a scene razaranja zastrašujuće za svakog ko je to gledao.

Olujno nevrijeme prouzrokovalo je i prekid u snabdijevanju električnom energijom ali je ono nakon nekoliko sati ponovo uspostavljeno. U toku je sanacija oštećenja javne rasvjete u dvorištu zgrade. U vrijeme naše posjete Bosanskom Petrovcu padala je kiša pa stanari raskrivene zgrade, posebno oni koji stanuju na četvrtom spratu, strahuju od poplava u svojim stanovima, kako nam je i potvrdio naš sagovornik Muhamed Klokić.

U nevremenu, srećom, nije bilo povrijeđenih osoba ali će se materijalne štete zbrajati u narednim danima. Općinski štab Civilne zaštite i načelnik Općine Mahmut Jukić proglasili su stanje prirodne nepogode, a Komisija za procjenu šteta počela primati zahtjeve građana i privrednih subjekata i već izlazi na teren. Iako još nisu procijenjene, načelnik Jukić kaže kako će iznos štete biti milionski.  Načelnik općine Mahmut Jukić kazao nam je da je najteže stanje na zgradi kolektivnog stanovanja gdje stanuju građani u stanju socijalne potrebe, zgradi sa koje je olujni vjetar skinuo kompletan krov. On je ovom prilikom naveo da će poduzeti sve kako bi se osigurala sredstva za što brže i efikasnije saniranje krova.