U Bosni i Hercegovini 26 novozaraženih koronavirusom, dvoje preminulih

.
U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je testirano 1.855 uzoraka na koronavirus od čega je 26 novozaraženih. Preminule su dvije osobe, rečeno je iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Dan ranije je registrovano devet osoba pozitivnih na koronavirus od 1.157 obrađenih testova, dok je šest pacijenata zaraženih ovih virusom preminulo u tom periodu.

 

Federacija BiH

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.470 uzoraka od kojih je 20 pozitivno na koronavirus.

 

Novi slučajevi registrirani su u Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Posavskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

 

Na području Federacije BiH, u protekla 24 sata nije bilo smrtnih ishoda, ali je Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno troje novih smrtnih ishoda iz prethodnog perioda (uneseni retroaktivno) i to po jedan iz Srednjobosanskog, Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona/županije.

Do sada su testirana ukupno 707.922 uzorka, a koronavirus je potvrđen kod 133.863 osobe.

 

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 125.306 pacijenata.

 

Republika Srpska

 

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 237 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod dvije osobe.

 

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Riječ je o osobama starije životne dobi iz Banje Luke i Broda.

 

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 64.328 slučajeva koronavirusa, a ukupno je potvrđeno 3.776 umrlih osoba kod kojih je virus korona potvrđen.

 

U Republici Srpskoj, od ovog virusa, do sada se oporavilo 49.071 osoba, a testirano je 283.193 osoba.

 

Brčko distrikt BiH

 

Danas su u Brčko distriktu BiH registrovana četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Testirano je 148 uzoraka. Jedna osoba se oporavila i nema preminulih. Trenutno je u distriktu aktivan 91 slučaj zaraze.

Izvor: