U Bosni i Hercegovini arapski jezik ima posebno mjesto

.

Arapski jezik je četvrti u svijetu, odmah poslije engleskog, mandarinskog i španjolskog, po broju govornika, a jedan je od šest službenih jezika Ujedinjenih nacija.

Međunarodni dan arapskog jezika obilježava se 18. decembra zbog značaja i doprinosa ovog jezika svjetskoj civilizaciji. Pored toga što je jedan od najrasprostranjenijih jezika u svijetu, on je najrasprostranjeniji jezik iz porodice semitskih jezika, budući da njime, prema nekim podacima i izvorima, govori 467 miliona ljudi. Njime govore stanovnici arapskih zemalja, ali je prisutan i u nekim susjednim područjima kao što su regija Ahvaz u Iranu, u Turskoj, Čadu, Maliju, Senegalu, Eritreji, Etiopiji i Južnom Sudanu.

– Može se reći da zauzima četvrto mjesto po rasprostranjenosti u svijetu, a zauzima treće mjesto s obzirom na broj država koje ga priznaju kao službeni jezik, budući da je priznat u 27 država kao službeni jezik. Zauzima četvrto mjesto u svijetu s obzirom na broj korisnika na internetu. Možda je kod nas manje poznato da je arapski jezik sakralni jezik kod kršćana koji u značajnom broju žive u arapskom svijetu, kao što su njime pisana brojna važna djela u srednjem vijeku i imao je i ima veliki utjecaj na mnoge svjetske jezike na direktan ili indirektan način – kaže za Preporod.info Halil Mehanović, profesor Arapskog jezika u Behram-begovoj medresi u Tuzli.