U Brčkom zbog nepoštivanja mjera protiv korone izrečene kazne od 6.600 KM

asd
Epidemija koronavirusa nametnula je brojne mjere za građane u cilju očuvanja javnog zdravlja, a da je nepridržavanje od nesavjesnih građana kažnjivo i u praksi pokazuju primjeri iz Brčkog, gdje su do danas izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 6.600 konvertibilnih maraka.

Naime, od proglašenja stanja prirodne nesreće zbog bolesti COVID-19 koju izaziva koronavirus, Tužilaštvo Brčko distrikta otvorilo je veći broj predmeta u vezi s krivičnim djelima nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije i prenošenja zarazne bolesti.
 
Intenzivno postupajući po prijavama nadležnih organa i u vrijeme vanredne organizacije rada, koja je trajala od 17. marta do 1. juna, Tužilaštvo je u vezi s ovim krivičnim djelima otvorilo istrage u 18 predmeta protiv 24 osobe. Tužilaštvo je do sada podiglo 10 optužnica protiv 11 osoba, dok je istragama ovog organa gonjenja obuhvaćeno još petoro osumnjičenih”, kazali su iz Tužilaštva Brčko distrikta.
U svakom od ukupno pet završenih slučajeva pred Osnovnim sudom Brčko distrikta donesene su osuđujuće presude kojima je izrečeno 6.600 KM novčanih kazni, u iznosima od 800 do 2.500 KM pojedinačno.

Iz brčanskog tužilaštva su podsjetili da se zdravlje ljudi u svim okolnostima, a naročito u vanrednim, kakvo je stanje izazvano pandemijom koronavirusa, pored ostalih mjera nadležnih organa, štiti i krivičnim zakonima.

U tom cilju, Krivičnim zakonom Brčko distrikta propisano je da ko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno tijelo zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. U ovakvim slučajevima radi se o krivičnom djelu prenošenja zarazne bolesti iz člana 221 stav (1) ovog zakona”, citirali su dio zakona iz brčanskog tužilaštva.
Dalje se kaže da istovjetna kazna prijeti i onome ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti samo ne postupi po naredbama ili odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog tijela kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije. U takvim slučajevima radi se o krivičnom djelu nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije iz člana 222 Krivičnog zakona.

Vrijedi kazati da je u Bosni i Hercegovini od početka epidemije do danas registrovano ukupno 25.518 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je na prostoru Brčko distrikta 302. U ovoj regiji naše zemlje trenutno je aktivno osam pozitivnih slučajeva, 276 osoba se uspješno oporavilo, dok je 21 nažalost preminula.