U bužimskom naselju Lubarda svečano otvoren „Prostor prijateljstva“ (FOTO)

Nakon višemjesečnih aktivnosti grupe mladih sa područja mjesne zajednice Lubarda, 28. aprila je upriličen otvor kancelarije pod nazivom „Prostor prijateljstva“. Kao i mnogo puta do sada i ovaj projekat je pokazao želju i  odlučnost mlađih naraštaja da vlastitim radom i trudom budu svijetli primjer društvenog aktivizma i služenja zajednici.

buzim1.jpg

Projekat „Prostor prijateljstva“ nastao je kao rezultat Dijaloga u zajednici, aktivnosti u sklopu projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“, kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije, a podržava USAID, Vlada Velike Britanije i ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini.

buzim2.jpg

Veliki broj djevojaka i mladića iz MZ Lubarda, potpomognuti članovima udruženja IOM iz Bužima Merimom Račić, Hasanom Talićem, Rifetom Erdićem i Husom Baltićem su zajedničkim snagama, trudom i radom došli do željenog cilja. Zapuštenu i oronulu prostoriju u Domu MZ Lubarda su osposobili i nazvali „Prostor prijateljstva“, sa zadaćom da ona u narednom periodu bude mjestom pokretanja i realizacije novih ideja, učenja, druženja i razmijenjivanja pozitivnih iskustava.

buzim3.jpg

Svečano otvorenje „Prostora prijateljstva“ je upriličeno pred velikim brojem gostiju i zvanica. Nakon svečanog presijecanja vrpce i razgledavanja prostorije, prikazan je i kratki video u kojem su predstavljene sve važnije aktivnosti iz proteklog perioda a koje se tiču začetka ideje i realizacije cijelog projekta. Nakon toga, prisutni su imali priliku da prisustvuju promociji knjige „Krajiške izreke i poslovice“, koju su predstavili profesor Dževad Ponjević, te sam autor Amir Sijamhodžić.

buzim4.jpg

Poslije svečanog dijela programa okupljena omladina se nastavila družiti uz roštilj i nogometni turnir na kojem su učestvovale četiri ekipe, tri sa Lubarde i jedna iz Bužima.

buzim5.jpg

U vremenu sve učestalijih negativnih vijesti o pasivnosti mladih omladina iz Lubarde je pokazala kako je ponekad potrebno sasvim malo da bi se napravio odličan rezultat. Tako su nošeni željom da pokažu i dokažu kako znaju i mogu biti konstruktivna poluga u vlastitoj zajednici, svom naselju i generacijama mladih u uzdarje ostavili jedan lijep i koristan prostor čija uloga bi do izražaja trebala doći tek u narednom periodu.

buzim6.jpg

Najveći teret aktivnosti oko navedenog projekta nosili su: Dženan Bajrić, Emin Aličić, Amir Odobašić, Ramiz Sijamhodžić, Šemsudin Odobašić, Hanan Sijamhodžić, Kenan Sijamhodžić, Elemdina Bajrić, Sumeja Sijamhodžić i dr. Svoje dalje djelovanje ova grupa mladića i djevojaka planira nastaviti kroz Udruženje Mladih Lubarda, čiju registraciju upravo završavaju.