U Cazinu došlo do saobraćajne nesreće i jednog remećenja javnog reda i mira

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od -2 stepeni Celzijusa. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 85,00 cm.

Policijska stanica Cazin u protekla 24 sata imala je dvije intervencije. Krivičnih djela nije bilo, dok je javni red i mir narušen jednom na Lojićki propuštanjem dužnog nadzora nad maloljetnikom.

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, došlo je do jedne saobraćajna nesreće na M42, Šepići, u kojoj su učestvovala 2 m/v, na kojima je pričinjena materijalna šteta. Povrijeđenih lica nije bilo.

Vatrogasci su imali mirnu noć bez intervencija.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 54 pacijenata dok je sanitet korišten dva puta.

U subotu, 18.01.2020. godine, JKP "Vodovod" d.o.o. Cazin će izvoditi radove na rekonstrukciji pumpnog postrojenja na izvorištu Vignjevići. Zbog navedenih radova doći će do prekida u isporuci pitke vode u periodu od 6h ujutro 18.01.2020. (subota) do 6h ujutro 19.01.2020. (nedelja) za sljedeća naselja: Ostrožac, Prošići, Majetići, Miostrah, Vrelo, Osredak, Kličići, Gnjilavac, Polje (dio koji se snabdijeva sa Vignjevića) Japića brdo, Cazin- uže gradsko područje, Hairlahovića brdo - Strane, Klisa, Puškari, Šepići, Mala Lisa, Ćuprija, Seferagići, Slatina, Čizmići i Gradina. U koliko se ukaže potreba JKP "Vodovod" i Vatrogasna jedinica Cazin će obezbjediti pitku vodu putem cisterni.

Što se tiče elektrosnabdjevanja, sistem je trenutno stabilan. Podružnica Elektrodistribucija Bihać obavještava kupce da će zbog planiranih radova na elektroenergetskim objektima  doći do prekida u isporuci električne energije dana 17.01.2020. u vremenskom periodu 09:00-15:00 sati u naselju Osredak.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, gusta magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove i jezera, a posebno jutros izdvajamo dionicu autoputa Sarajevo sjever-Sarajevo zapad gdje je vidljivost mjestimično smanjena na 20 metara. Upozoravamo i na moguće nailaske na poledicu na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone i savjetujemo opreznu vožnju. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila. Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Danas od 11 do 16 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce, a vozila će se preusmjeravati na alternativne pravce Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća na magistralnim putevima: Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na većini puteva u BiH, tako i na graničnim prelazima.