U Cazinu održan koordinacijski sastanak o antikoruptivnim procesima u javnim poduzećima i ustanovama

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u okviru svojih aktivnosti u borbi protiv korupcije, organizirala je danas koordinacijski sastanak o antikoruptivnim procesima u javnim poduzećima i ustanovama u Cazinu.

Cilj sastanka je izgradnja kapaciteta lokalnih poduzeća i ustanova o antikoruptivnim procesima i pružanje pomoći u izradi akcionih planova za borbu protiv korupcije. Sastanku su prisustvovali direktori javnih poduzeća, koordinatori integriteta, predstavnici Radnog tijela Vlade Unsko-Sanskog Kantona, te koordinator Antikorupcijskg plana i predstavnici Grada Cazina.

Kako je istaknuto na sastanku, neophodno je sistekmski djelovati u prevenciji i suzbijanju korupcije, zbog činjenice da se ne cjeni integritet pojedinca već ukupnog sistema. Stoga je nužno zajedničko djelovanje javnih preduzeća i ustanova kao dio Antikorucijskog procesa.

Bolje je upravljati rizicima, nego se baviti posljedicama, istaknuto je na sastanku, te je u tom smislu bitno da svaka institucija izradi vlastiti Antikoruptivni plan sa prepoznatim rizicima i mjerama za prevenciju i suzbijanje korupcije. Kasno je kada se desi slučaj sa nepopravljivim štetama.

-Grad Cazin je opredjeljen za "Nultu stopu tolerancije prema korupciji" i ovaj koordinacijski sastanak pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a u BiH je još jedan korak naprijed u vladavini prava i transparentnosti - istakao je Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Cazina